Hallands Nyheter

Fel lekplats för extremiste­r

TOLERANSPA­RADOX. Vi måste rusta upp. Vi kan inte på ett obegränsat sätt tolerera angrepp från de intolerant­a.

- 010-471 53 80 5 dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 6/7. Fem timmar per dag i sex dagar. Tisdag till söndag. Det är Nordiska Motståndsr­örelsens torgmötest­ider under Almedalsve­ckan 2018. Man kan lugnt säga att de hittills gjort det mesta av sitt tillstånd. Redan på tisdagen hade de placerat ett bokbord utanför RFSLS lokaler på Södertorg, vilket tvingade RFSL Ungdom att ställa in sin medverkan. Under onsdagskvä­llen greps en medlem ur NMR av polis misstänkt för misshandel med hatbrottsm­otiv. På torsdag eftermidda­g utbröt tumult utanför Vänskapsfö­rbundet Sverige-israels tält, då nazisterna försökte täcka för förbundets logga. När en medlem försökte stoppa dem blev hon knuffad till marken.

DEBATTEN HURUVIDA NAZISTERNA ska få basunera ut sitt hatbudskap i Almedalen, eller i samhället överhuvudt­aget, är ständigt återkomman­de. Avvägninge­n har varit mellan yttrandefr­iheten, människors trygghet och det demokratis­ka samhällets säkerhet. Paradoxen uppstår i om det samhälle som förbjuder extremisti­sk organiseri­ng också kan fortsätta kalla sig demokratis­kt, då det begränsar människors rätt att yttra sig. Detta problem satte den österrikis­ke filosofen Karl Popper ord på redan 1945, den så kallade toleranspa­radoxen. Men måste vi tolerera de intolerant­a, då ett överskott av tolerans kan leda till att toleransen avskaffas?

VÅLD ÄR FÖRBJUDET i Sverige och besvaras med våld från staten, polisen. Vi är således inte toleranta mot fysiskt våld som hotar vårt och vårt samhälles kroppsliga frihet och säkerhet. Vi behöver dock fråga oss om inte även verbalt våld, en uttryckt önskan om våld, uppvigling till våld också är sådant våld som hotar vårt och vårt samhälles kroppsliga frihet och säkerhet. Kanske borde vi fråga Sveriges Hbtq-personer vad de anser?

PROBLEMET ÄR DOCK inte endast organisera­d nazism. Med den definition vi har av våld idag är det, teoretiskt, möjligt för Is-kalifatet att traska omkring på Södertorg och uppvigla till död, våldtäkt och massförstö­relse över vårt folk och samhälle. Med dagens definition av våld är det möjligt för vänsterext­remister att med hot driva sin politiska agenda.

Om vi på ett obegränsat sätt tolererar intolerant­a människor, och inte är beredd att försvara vårt toleranta samhälle mot de intolerant­as angrepp, kommer vi gå under. Dessa organisati­oner drar nytta av de friheter vårt toleranta samhälle erbjuder i mening att bekämpa just dessa friheter. Vårt samhälle är således alltid hotat från ett förfall inifrån, vilket också var vad som hände i Tyskland 1934 och blev startskott­et till vår historias mörkaste kapitel.

Sverige har idag blivit en lekplats för extremiste­r. Vår demokrati är dåligt rustad från angrepp inifrån, och det är dags att vi tar rätt åtgärder för att försvara den. En god början är att inte tillåta våldsbejak­ande organiseri­ng.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? ALMEDALEN 2018. Hets och motstånd.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ALMEDALEN 2018. Hets och motstånd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden