Hallands Nyheter

Sex år och simmar

VARBERG: DE ÄR YNGST I VARBERG MED ATT HA KLARAT JÄRNMAGIST­ERN

-

– Jag har jobbat som simlärare i 15 år och har nog aldrig hört om någon som tar järnmagist­ern när man är så ung, säger Ellinore Gunnarson, tidigare simlärare i Varberg.

Kraven som skolorna ställer på barn i årskurs tre är att de ska kunna simma 25 meter bröstsim och våga vända över på rygg i vattnet. För järnmagist­ern ska man bland annat klara 1000 meter bröstsim och åtta minuter flytandes på rygg.

– Att det är just de flickorna är inte förvånande. Järnmagist­ern klarar de båda med råge, säger Ellinore Gunnarsson.

PÅ LÄKTAREN VID simstadion sitter två tjejer på en rosa handduk. De har olika simmärken utspridda framför sig. Sally Edlin, 6 år och Molly Edlin, 8 år har redan samlat på sig 21 simmärken var.

Det största och kanske mest eftertrakt­ade simmärket som systrarna har på handduken är järnmagist­ern. För att få den behöver man samla nio betyg i olika grenar. Det sista momentet som systrarna utförde för att få märket var att längddyka minst tolv meter.

– Fast jag simmade 17 meter under vattnet, säger Sally och beskriver känslan av att simma under vattnet som man glider fram jättefort.

– Innan man dyker ska man ta många djupa andetag för att klara att simma långt, säger storasyste­r Molly och instruerar genom att blåsa upp bröstkorge­n så mycket hon bara kan.

Flyta eller trampa vatten i åtta minuter är inga problem för systrarna Edlin. Redan vid sex och åtta års ålder har de klarat simmärket många äldre barn bara kan drömma om.

FÖR ATT FÅ järnmästar­en skulle de också visa att de kunde livrädda på mindre än tre minuter.

– Det var lätt, jag fick livrädda Sally, säger Molly och pekar på sin lillasyste­r.

– Det var inte lika lätt för mig, säger Sally, som fick livrädda sin storasyste­r.

Mia och Peter Edlin tittar på döttrarna medan de hoppar från kanten på bassängen och står på händerna under vattnet.

– De är som två små sjöjungfru­r,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden