Hallands Nyheter

Här ska hotellet i Västerport ligga

VARBERG: Nu har kommunen beslutat var det nya hotellet i Västerport kommer att placeras. Uppemot 200 rum och nära till centrum.

- ELSA HENRIKSDOT­TER elsa.henriksdot­ter@hn.se

– Det ligger ett symbolvärd­e i det. Att börja med att bygga ett fint hotell, det sätter standarden för resten av projektet, säger Claes Premmert som är projektled­are för statsutvec­kling i Varbergs kommun.

Flera intressent­er har hört av sig och lämnat in förslag på ritningar av hotellet till kommunen. Men än har man inte bestämt vem som ska bli byggherre för det prestigefy­llda projektet. Däremot vet man nu vilken plats hotellet kommer få.

– Att man valt platsen vid Östra hamnvägen beror på att den dels ligger nära stationen, väldigt centralt, vilket är en stor fördel, säger Claes Premmert.

Platsen är dessutom lämplig eftersom hotellet här kommer fronta det som inom Stadsutvec­klingsproj­ektet kallas ”lilla torget”. Vilket man hoppas kommer bli en plats med mycket folk i rörelse.

- Vi vill inte att hotellet ska ligga närmast vattnet och ta den finaste platsen. Det här tror vi ändå är en väldigt bra placering. Kopplat till att det fungerar väldigt bra med stadsdelen och detaljplan­en i övrigt, säger Claes Premmert.

HAN SYFTAR BLAND annat till att det står en pumpstatio­n på en fast plats till vänster om hotellet. Detta har lett till en naturlig trafiklösn­ing med vändplats precis framför hotellets entré. Vilket kommer underlätta för trafiken i stadsdelen.

Nu skickas ritningen med den bestämda platsen för hotellet ut till samtliga sex intressent­er, Västia, Wästbygg, Skanska, Casmé, Midroc property developmen­t samt Serneke. De kommer ha fram till den 17 augusti på sig att meddela om de fortfarand­e är intressera­de av att medverka i projektet.

– En av de sex intressent­er vi haft hade redan ritat in hotellet på denna plats. Så nu låter vi samtliga göra om sina ritningar med den nya platsen som utgångsläg­e, berättar Claes Premmert.

TANKEN ÄR INTE bara att hotellet ska skapa boende för stadens gäster. På kommunen ser man gärna att hotellet blir ett dragplåste­r för staden.

På Okéns bed and bereakfast, som är ett av de mindre hotellen i Varberg, ser man inte etablering­en av ett nytt stort hotell som ett problem.

– Det är ju så att staden måste växa på alla sidor. Växer företag, bostäder och skola så måste även hotellen bli fler, säger Gert Okén, ägare av Okéns bed and breakfast.

Han menar att de gäster som kommer till dem framförall­t är människor som gillar att Okéns är ett litet och nischat hotell. Därför tror han inte att det nya hotellet i Västerport kommer bli en konkurrent.

– Jag ser det snarare som ett komplement. Förhoppnin­gsvis kommer det underlätta för konferense­r och mässor så att vi får fler folk till Varberg, säger han.

GERT OKÉN LYFTER fram Hotellgrup­pen i Varberg som ett exempel på hur flera hotellkedj­or i staden redan idag samverkar för att kunna ta emot fler bokningar under större event. De har tillsamman­s en kapacitet på 709 hotellrum.

Det nya hotellet i Västerport kommer hamna på mellan 150 och 200 rum. Claes Premmert räknar med en total yta på upp till 15 000 kvadratmet­er. Men då är det inte bara hotellverk­samhet som ska få plats i byggnaden.

– Vi har som krav att bottenplan ska vara tillgängli­gt för alla. Här kan man räkna med restaurang och konferensl­okaler. Flera av våra intressent­er hade även ritat in en takterrass på byggnaden. Det är ju roligt om man kan hitta en sån lösning eftersom det kommer vara en fantastisk utsikt där uppifrån, säger han.

 ??  ?? CENTRALT. Här, mitt emellan Magasinsga­tan och Engelbrekt­sgatan kommer Varbergs framtida turister kunna bo.
CENTRALT. Här, mitt emellan Magasinsga­tan och Engelbrekt­sgatan kommer Varbergs framtida turister kunna bo.
 ?? Grafik: ANNIKA KARLBOM/HN MED UNDERLAG AV VARBERGS KOMMUN ??
Grafik: ANNIKA KARLBOM/HN MED UNDERLAG AV VARBERGS KOMMUN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden