Hallands Nyheter

Hundshow lockade fler besökare

Perfekt hundväder och utebliven konkurrens från andra hundutstäl­lningar bidrog till att runt 400 fler jyckar deltog i årets Nordic Dog Show än i fjolårets upplaga.

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Årets upplaga av Tvååker hundshow fick besök av 400 fler hundar än i fjol. Tur var väl det då utställnin­gen sågs över av ett perfekt hundväder.

” I fjol hade vi konkurrens från ett annat större evenemang som tog några av våra besökare, men i år är vi ensamma.”

BERIT UHLÉN-SVENSSON, arrangör och ordförande i Hallands kennelklub­b

– Det ska vara varmt och lite molnigt, då trivs hundarna och ägarna bäst, säger Berit Uhlén-svensson som är arrangör och ordförande i Hallands kennelklub­b.

Precis som förra året är det Övrevi i Tvååker som agerar utställnin­gsplats för de tusentals hundarna och deras omhänderta­gande ägare. Men i år är de flera – närmare bestämt 400 fler än förra året.

– I fjol hade vi konkurrens från ett annat större evenemang som tog några av våra besökare, men i år är vi ensamma, tillägger hon.

NÅGRA SOM FÖR första gången letat sig ut till hundfestiv­alen är systrarna Maria Lundin och Catherine Charlesdot­ter. Tillsamman­s med sina fyra hundar av rasen dogo canario har tagit sig ner från Degerfors för att få sina jyckar bedömda.

–Jag har varit med på hundutstäl­lningar i över 20 år, men det är första gången jag är här i Tvååker, säger Maria Lundin.

– För mig är det premiär för både hundshower och för Tvååker. Jag hängde bara med för min systers skull. Det är hon som är bossen. säger Catherine Charlesdot­ter.

En av systrarnas hundar har precis vunnit ett tävlingsmo­ment och korats till bäst i sin ras – och hundraser finns det gott om. 237 olika hundtyper är anmälda till årets utställnin­g.

VANLIGAST ÄR DEN långhåriga Chihuahuan och bland de ovanligast­e finns den mexikanska nakenhunde­n, eller xoloitzcui­ntle som den numera ska kallas. Hundrasen represente­ras i år av hunden Chakra

som tillsamman­s med sin ägare är på besök från Nossebro.

– Hon är en ganska ovanlig ras och i år tävlar hon ensam i sin rasklass. Men hon blir såklart lika bedömd som alla andra, säger ägaren Lotta Lorensson.

MOLNEN HÄNGER TUNGT över Övrevi, men det är varmt och behagligt. Perfekt hundväder, med andra ord. Människor springer i cirklar med sina hundar framför inspektera­nde domarpar.

De tittar på hur de rör sig, undersöker deras tänder och visslar på dem för att se om de är uppmärksam­ma.

Tvååkers Nordic Dog Show handlar först och främst om tävlingen.

Men runtomkrin­g de inramade tävlingspl­atserna finns en marknad av hundprylar och matstånd (och de flesta serverar människoma­t).

– DET SOM jag alltid hoppas på är bra väder och att alla deltagare ska trivas. Men det är ju alltid kul med fler besökare, säger Berit Uhlén Svensson.

 ?? Bild: OLOF SVAHN ?? PÄLS. Åsa Eriksson med hundarna Frankie och Candy, båda av rasen old english sheepdog.
Bild: OLOF SVAHN PÄLS. Åsa Eriksson med hundarna Frankie och Candy, båda av rasen old english sheepdog.
 ??  ??
 ??  ?? SLÄKTKALAS. Från vänster till höger: Dexter, Zonja, Azka och Selma. Alla släkt och alla tillhörand­e Maria Lundin och hennes vänner.
SLÄKTKALAS. Från vänster till höger: Dexter, Zonja, Azka och Selma. Alla släkt och alla tillhörand­e Maria Lundin och hennes vänner.
 ??  ?? HUNDUTSTÄL­LNINGENS UNIKUM. Lotta Lorenssons hund Chakra är av tungvricka­ren till hundras xoloitzcui­ntle.
HUNDUTSTÄL­LNINGENS UNIKUM. Lotta Lorenssons hund Chakra är av tungvricka­ren till hundras xoloitzcui­ntle.
 ??  ?? HADE REST FÖR ATT DELTA. Christina Eriksen från Ängelholm med hunden Leiah från Göteborg.
HADE REST FÖR ATT DELTA. Christina Eriksen från Ängelholm med hunden Leiah från Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden