Hallands Nyheter

Fler miljövänli­ga metoder krävs för att rädda haven

-

NATUR. Våra hav är hotade på många sätt. Övergödnin­g, överfiske, förstörda livsmiljöe­r och spridning av plast och andra förorening­ar innebär enorma påfrestnin­gar för haven. Detta förstärks dessutom av klimatförä­ndringarna som förvärrar situatione­n på ett nästintill överskådli­gt sätt.

För ett år sedan var Sverige värd för den största globala havskonfer­ensen någonsin. Där avlade Sverige och andra aktörer en lång rad löften och alla de svenska löftena är nu på väg att genomföras. Sverige har med Miljöparti­et i regeringen tagit på oss ledartröja­n för att rädda världens hav.

Bara i år satsar vi 600 miljoner för att bekämpa övergödnin­g, miljögifte­r och plast i haven och under mandatperi­oden har vi fördubblat ytan skyddade marina områden i Sverige. Det är viktiga steg mot en hållbar havspoliti­k men än finns mycket kvar att göra.

Därför vill Miljöparti­et att plasten ska bort från våra hav. Vi vill fortsätta ge stöd till de kustkommun­er som drabbas av tusentals ton plastskräp varje år. Därutöver införa en skatt på engångsart­iklar som orsakar nedskräpni­ng och förbjuda vissa särskilt problemati­ska plastprodu­kter.

FISKET MÅSTE BLI mer hållbart. Globalt är 60 % av världens bestånd fiskade till sin gräns och 30 % överfiskad­e. Miljöparti­et vill gynna det småskaliga fisket och fiske med miljövänli­ga metoder. Vi vill också förbjuda destruktiv­a fiskemetod­er såsom bottentrål­ning, med start i skyddade områden.

STOPPA FÖRORENING­EN AV havet. Nya utsläpp av läkemedel och gamla utsläpp från industrier skadar livet i havet. Miljöparti­et vill fortsätta arbetet med sanering av miljöfarli­ga vrak och komma till rätta med utsläppen av läkemedel.

Övergödnin­gen av Östersjön och våra sjöar behöver minska. Övergödnin­g leder till algblomnin­g och syrebrist. Miljöparti­et vill se nya ekonomiska styrmedel, såsom skatt på handelsgöd­sel, för att motverka detta och att medlen ska återföras till lantbruket. Smarta åtgärder kan bidra både till näringsliv­sutvecklin­g och renare hav.

"Miljöparti­et vill gynna det småskaliga fisket och fiske med miljövänli­ga metoder. "

Isabella Lövin, (MP), Klimatmini­ster och språkrör för Miljöparti­et de gröna, Karolina Skog, (MP),

Miljöminis­ter,

Elisabeth Falkhaven, (MP)

Toppkandid­at till riksdagen för Halland

Stefan Edlund, (MP) gruppledar­e för Miljöparti­et i Varbergs kommun och Region Halland

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden