Hallands Nyheter

Bryggartri­o med anor i Glommen

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Tre vänner med ett gemensamt ölintresse som har växt från ett experiment till verklighet i form av aktiebolag­et Glommens bryggeri.

Allt började för sex år sedan på Andreas Larssons gård i Glommen. Tillsamman­s med Lars Andersson och Sven-erik Torstensso­n testade de att brygga öl.

– Intresset kom starkt när öltypen IPA lanserades i Sverige på bred front. Det exploderad­e med olika ölsorter och mikro- och nanobrygge­rier öppnade. Vi fastnade för olika typer av IPA-ÖL och ville själva ta fram smaker som passade oss perfekt. Så vi hängde på vågen med hembryggni­ng och det blev ett tillräckli­gt starkt intresse för att starta ett aktiebolag och sälja vår öl, berättar Andreas Larsson.

– Intresset har funnits väldigt länge. Man har alltid letat efter den perfekta ölen. Jag provar alltid något nytt, tillägger Sven-erik Torstensso­n.

FÖRETAGET ANSÖKTE FÖR ett och ett halvt år sedan om bygglov för att ändra användning­en av en tidigare fiskaffär i en av små fiskebodar­na i hamnen. Först nu har de fått grönt ljus för verksamhet­en i lokalen.

– Det är med hjälp av politiker och tjänstemän som vi fått till stånd en sådan här ändring av användning av lokalen, säger Andreas Larsson.

– Det har varit moment 22 fram tills nu. Vi måste ha en godkänd lokal för att ansöka om tillstånd för att sälja och brygga öl, säger Lars Andersson.

Lokalen är endast 26 kvadratmet­er men där står tre bryggkärl som vardera rymmer 50 liter och är redo för användning.

– Man är lite taggad att dra i gång

nu, säger Sven-erik Torstensso­n.

De tre delägarna kompletter­ar varandra bra.

– Andreas är den praktiska som haft kontakt med kommunen och har hand om bokföringe­n och årsredovis­ningen, Sven-erik är entreprenö­ren och har kontakt med leverantör­er och jag är bryggaren, berättar Lars Andersson.

DET LILLA SAMHÄLLET har en speciell plats i Lars hjärta.

– Vi är oerhört glada för detta. Det kan öppna upp för andra om det blir liv och rörelse i Glommen. Jag, min morfar och min morfars pappa är födda här. Tanken är att varje öl ska ha en liten story och det har hänt en hel del genom åren. Att brygga öl i sig är inget unikt. Det är kul om det ligger något bakom, säger Lars Andersson.

– Vi brygger öl för vi tycker om öl. Men vi skulle inte vilja hålla på utan att vara i Glommens hamn. Vi vill bidra till gemytet och gemenskape­n i Glommens hamn och få den att växa och bli en mer trevlig plats för folk att vistas på och besöka, fortsätter Andreas Larsson.

DE VILL ERBJUDA ett brett utbud med en lager, en ale, en IPA och en belgisk dubbel. Bryggandet ska inledas i augusti. Fram tills dess ska intrimning ske av det nya bryggverke­t. I september beräknas den första ölen vara färdig. – Vi vet hur vi gjorde i vår gamla bryggmiljö och vi vet exakt hur våra öltyper ska smaka, så nu återstår bara att trimma in vår nya anläggning, säger Andreas Larsson.

Trion berättar att en bryggning genererar 150 stycken flasköl eller motsvarand­e mängd på fat.

En mängd som känns rätt i nuläget.

– Vi har exempelvis pratat med Glommens fiskekrog som sagt att de är villiga att köpa när det blir aktuellt. Vi vill börja på den nivån, väldigt småskaligt, säger Lars Andersson.

DOCK FINNS DET större mål och tankar om Glommens bryggeri.

– Drömmen och framtidsvi­sionen är att vi ska dra igång en pub i Glommen, där vi kan erbjuda en lite enklare pubmeny för mat och vår öl. Då har vi något som är vårt eget som vi kan livnära oss på. Man måste sikta på något, tilllägger Sven-erik Torstensso­n som har entreprenö­rskapet ända ut i fingerspet­sarna.

 ??  ?? SNART REDO. Andreas Larsson, Lars Andersson och Sven-erik Torstensso­n i lokalen på 26 kvadratmet­er som är Glommens bryggeris nya tillhåll. De nya maskinerna är nu installera­de och delägarna är sugna att starta produktion­en.
SNART REDO. Andreas Larsson, Lars Andersson och Sven-erik Torstensso­n i lokalen på 26 kvadratmet­er som är Glommens bryggeris nya tillhåll. De nya maskinerna är nu installera­de och delägarna är sugna att starta produktion­en.
 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ??
Bild: MARTIN ÖRTEGREN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden