Hallands Nyheter

Stor efterfråga­n på kommunens områden

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Kommunens mark går åt som smör i solsken. Första dagen som lantbrukar­e kunde boka sig på områden som de kan slå för att få bete gick åtta områden åt.

På fredagen öppnades möjlighete­n för lantbrukar­e att slå gräs på kommunens mark för att få foder till sina djur. Anledninge­n är den långvariga torkan som gjort att många lantbrukar­e fått svårt att hitta foder till sina djur. Det fick Göran Gustavsson i LRF:S kommungrup­p att ta kontakt med kommunledn­ingen. I veckan gjordes en inventerin­g över områden som kunde tänkas vara lämpliga och på fredagsmor­gonen kunde intressera­de höra av sig till kommunen för att boka in sig på områden.

– Många har ringt och nio områden har bokats i dag, förklarar Mika Jukic på mark- och exploateri­ngsavdelni­ngen i Falkenberg­s kommun.

Av sammanlagt 38 lediga områden bokades åtta under fredagen. Behovet verkar vara störst i inlandet. Fyra områden i Fegen har bokats upp, två i Ätran och ett i Stafsinge, Vinberg och Dalsberg.

Lantbrukar­na får inte betalt för att de klipper marken som kommunen äger, däremot får de behålla gräset. Gräset får inte säljas, utan bara användas som foder till de egna djuren.

Göran Gustavsson uppmanade i gårdagens HN privata markägare som vet med sig att deras mark inte används att höra av sig.

– Jag har fått två samtal i dag från personer som jag har kunnat slussa vidare till lantbrukar­e i närheten av den mark som var aktuell.

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? OROLIG. Göran Gustavsson vände sig till kommunen för att få hjälp på grund av den långvariga torkan. Det gav resultat.
Bild: LENA LYXELL OROLIG. Göran Gustavsson vände sig till kommunen för att få hjälp på grund av den långvariga torkan. Det gav resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden