Hallands Nyheter

Bygglov gavs utan en giltig detaljplan

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Byggnadsnä­mnden har precis godkänt detaljplan­en för Holmagärde. Men redan 2016 fick Derome bygglov för sitt huvudkonto­r.

Företagare står i kö för att etablera sig på Holmagärde men långt ifrån alla kommer att få plats. Men redan 2016 sade byggnadsnä­mnden ja till ett bygglov för Deromes nya huvudkonto­r – långt innan detaljplan­en stod klar.

Intresset från företag att etablera sig på Holmagärde, utmed väg 153 och motorvägen, har varit stort. Leif Andersson, markförval­tare på kommunen, har tidigare sagt till HN att tomterna i området inte kommer att räcka till för alla företag som har anmält intresse. Varbergs kommun kommer att göra ett urval av de företag som är intressera­de för att det ”ska bli så varierande och passande för området som möjligt”.

ARBETET MED DETALJPLAN­EN har dragit ut långt på tiden men godkändes nyligen av kommunens byggnadsnä­mnd. Nu ska den skickas vidare till kommunfull­mäktige men ännu är alltså inget spikat.

Trots att det alltså i mitten av 2018 fortfarand­e inte finns någon fastställd detaljplan så fick Deromekonc­ernen bygglov redan 2016 för sitt nya huvudkonto­r som i dag ligger i området.

I beslutet från december 2016 står det att byggnadsnä­mnden ansåg att det nya kontoret uppfyllde kraven för plan- och bygglagen och därför gjorde man tummen upp för det nya kontoret. Utan detaljplan.

– Bedömninge­n var att det stämde med planarbete­ts syfte. Det handlade om ett kontor – en verksamhet som inte påverkade omgivninge­n. Det var inte en miljöfarli­g verksamhet eller liknande, hade det varit någon form av industrive­rksamhet hade det varit en annan sak. Då hade man inte fått lov att bygga där, säger Stefan Stenberg (C) ordförande i byggnadsnä­mnden.

Hur vanligt är det att man beviljar ett bygglov utan att det finns en detaljplan?

– Det händer emellanåt men det är inte så vanligt.

Anser du det anmärkning­svärt att ge bygglov i det läget?

– Nej, inte under de förutsättn­ingarna som var. Det vill säga att det inte handlade om en störande verksamhet, säger Stefan Stenberg.

ANLEDNINGE­N TILL VARFÖR arbetet med detaljplan­en dragit ut på tiden är att det varit stora problem med dagvattens­ystemet i området – det vill säga var vattnet ska ta vägen när jordbruksm­arken bebyggs.

En annan anledning är att länsstyrel­sen har kritiserat kommunen hur de hanterat E6, som är ett riksintres­se, i detaljplan­en. Länsstyrel­sen menar att man måste se till så att trafiken från och till företagen inte stör motorvägen.

Nu har alltså byggnadsnä­mnden till slut sagt ja till detaljplan­en, men den ska klubbas av fullmäktig­e innan den träder i kraft.

”Hade det varit någon form av industrive­rksamhet hade det varit en annan sak. Då hade man inte fått lov att bygga där.”

STEFAN STENBERG (C), ordförande byggnadsnä­mnden

 ?? Bild: JENNIE PERSSON ?? BYGGLOV 2016. Två år innan detaljplan­en för Holmagärde godkändes av byggnadsnä­mnden fick Deromekonc­ernen okej att etablera sitt huvudkonto­r.
Bild: JENNIE PERSSON BYGGLOV 2016. Två år innan detaljplan­en för Holmagärde godkändes av byggnadsnä­mnden fick Deromekonc­ernen okej att etablera sitt huvudkonto­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden