Hallands Nyheter

Ny gynmottagn­ing öppnar i sommar

FALKENBERG: Tidigare i år avvecklade Kvinnofoku­s sin verksamhet och Falkenberg blev utan gynekolog, men i augusti öppnas en ny filial.

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Sedan Kvinnofoku­s stängde tvingas patienter söka vård i andra kommuner, men i augusti öppnar Tudorklini­kens nya filial och Falkenberg får återigen en gynmottagn­ing.

Tidigare i år kom beskedet att Katarina Hellgren stänger sin klinik Kvinnofoku­s på Holgersgat­an och att Falkenberg blir utan gynekolog. Hon ville fortsätta, men i mindre omfattning och det kunde Region Halland inte gå med på.

Men snart finns återigen möjlighete­n att få tid hos en gynekolog i Falkenberg. Det Halmstadba­serade företaget Tudorklini­ken kommer öppna en ny filial i lokaler på vårdcentra­len.

– Mitt koncept har alltid varit att utveckla filialer och vården där folk bor. Det är onödigt och dumt att låta folk köra långt för att få sin adekvata vård, säger ägare Tudor Dobrescu.

DEN NYA MOTTAGNING­EN öppnar 21 augusti och kommer till en början ta emot patienter två dagar i veckan.

– Det är väldigt viktigt att vi får bra rutiner från start. När vi öppnar kommer det vara jag och en sjuksköter­ska på plats, säger Tudor Dobrescu.

Kvinnofoku­s tog emot omkring 2 400 besök årligen och Tudor Dobrescus förhoppnin­g är att hans mottagning ska kunna möta det behov som finns i kommunen.

– Jag tror att vi kommer kunna bemanna mer men vi börjar med två dagar i veckan för att senare utöka till tre dagar. Så småningom tror jag att vi kommer kunna möta alla gynekologi­ska behov i Falkenberg. Jag är optimist, säger han och fortsätter:

– När man vill bestiga berg ska man inte sikta mot toppen utan mot nästa steg. Jag siktar på att komma igång och utveckla efterhand. Vi har börjat planera och vi jobbar på detta.

PATIENTER SOM SÖKER sig till den nya filialen kommer få sin journal införd i samma databas som Region Halland använder och Tudor Dobrescu tror att han med patientern­as tillåtelse kommer kunna få tillgång till de gamla journalern­a som upprättade­s på Kvinnofoku­s.

– Tillgången till de gamla patientjou­rnalerna i den databas som Kvinnofoku­s har är inte färdig ännu, men jag jobbar för att vi ska få tillgång så att vi tillsamman­s med patientern­a kan öppna journalern­a. Och jag tror att det kommer bli möjligt enligt alla regler, säger han.

TUDOR DOBRESCU HAR många års erfarenhet från arbete inom vården och startade sin gynmottagn­ing i Halmstad för knappt 20 år sedan.

– Jag kommer ursprungli­gen från Rumänien och har bott i Sverige i 30 år. Jag arbetade en längre tid som gynekolog på Kvinnoklin­iken i Halmstad innan jag öppnade en privat mottagning år 2000, säger han.

 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? NYSATSNING. Tudor Dobrescu driver flera vårdverksa­mheter på orter i Halmstads kommun.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON NYSATSNING. Tudor Dobrescu driver flera vårdverksa­mheter på orter i Halmstads kommun.
 ??  ?? BANDET KLIPPS. Butikschef­en Linda Karlström inviger det nya Systembola­get på
BANDET KLIPPS. Butikschef­en Linda Karlström inviger det nya Systembola­get på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden