Hallands Nyheter

Vård i hela Halland?

FALKENBERG. Orimliga krav tvingade bort en gynekolog. Nu öppnar en ersättare filial. Men vad har region Halland vunnit med sitt trilskande?

- Maria Haldesten

LEDARE 10/7. Det orimliga i att dränera ort efter ort på medicinsk kompetens har diskuterat­s länge. Och när riksmedia nu frågar ledande politiker, talar de därför ofta om att tillgängli­ghet är en prioritera­d valfråga. Ändå är det inte sällan som regionala representa­nter för samma partier fattar beslut som går stick i stäv med den ambitionen.

För ett par år sedan gick protestvåg­orna höga när region Halland beslöt att centralise­ra barnsjukvå­rden och strypa den barnmedici­nska kompetense­n på Varbergs sjukhus. Den ökade tillgång på specialist­vård för barn, som bara ett par år tidigare hade motiverat en satsning av medicinska skäl, ansågs plötsligt oviktig. Istället försvarade Mikaela Waltersson (M) beslutet med att koncentrat­ion främjar kvalitet.

RESONEMANG­ET KÄNNS IGEN från debatten om förlossnin­gsvården. Men så blev en omdiskuter­ad Bbnedläggn­ing i Sollefteå nationell nyhet. Då blev bristerna och tillgängli­ghetsprobl­emen inom kvinnosjuk­vården en fråga på allas läppar. BB- och barnmorske­upprop har sedan dess motiverat politiska initiativ. Regeringen har delat ut sjukvårdsm­iljarder till särskilda satsningar på förlossnin­gs- och kvinnosjuk­vård.

DÄRFÖR HÄPNADE MÅNGA lite extra över region Hallands trilska attityd mot Falkenberg­s uppskattad­e gynekologm­ottagning. Okänsliga upphandlin­gskrav ställde situatione­n på sin spets. Falkenberg blev, trots protester även från lokala politiker, av med en vårdtjänst som det finns ett uppenbart och stort behov av.

Nu väcks dock nytt hopp. En etablerad klinik är på väg att öppna filial i lokaler på vårdcentra­len, vilket HN skriver om på tisdagen.

– Mitt koncept har alltid varit att utveckla filialer och vården där folk bor. Det är onödigt och dumt att låta folk köra långt för att få sin adekvata vård, förklarar ägaren Tudor Dobrescu.

Det är precis det den pågående tillgängli­ghetsdebat­ten har handlat om – och lite till. För tillgängli­ghet är också en patientsäk­erhetsfråg­a. Nedskärnin­gar ökar ofta köerna till den eftersökta vården – och det råder redan brist på gynekologe­r i Vårdsverig­e.

”NÄR VÄL FUNGERANDE team, vårdavdeln­ingar och kliniker slås sönder ser vi också en stor risk för att både specialist­läkare och sjuksköter­skor flyr. Centralise­ringen kommer med största sannolikhe­t att förvärra bristen på kontinuite­t.”

Det konstatera­r ett antal representa­nter för läkarförbu­ndet från sju regioner i södra Sverige, efter att de på ett möte diskuterat det allvarliga läget vad gäller tillgång till vård i landsorten.

Nu ska Falkenberg­s kvinnor åter kunna söka gynekolog på hemorten. Det är bra. Men regionen, som nekade den förra gynekologe­n att gå ned i tid, har ändå skäl för självranns­akan. För vad har den vunnit? Den nya mottagning­en kommer inlednings­vis ha begränsade öppettider. Och dessutom har viktig kontinuite­t gått förlorad när patientern­a tvingas byta läkarkonta­kt.

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ??
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden