Hallands Nyheter

Vart tolfte barn växer upp i en skuldsatt familj

- TT

Sommarlov. Sol och semester. Men även skulder och skam. Enligt siffror från Kronofogde­n lever ungefär 176 000 barn i skuldsatta familjer. Det är en ökning med 10 procent sedan 2013. För att möta barns oro kring familjens ekonomi samarbetar myndighete­n med Bris.

”Det är så sjukt många saker man kan göra på sommarlove­t. Men jag ska göra... ingenting”. Så börjar en av Kronofogde­ns kortfilmer för barn på temat pengar och oro. Filmerna har tagits fram av myndighete­n i samarbete med Bris för att stötta barn som lever i skuldsatta familjer.

ENLIGT NYA SIFFROR har cirka 176000 barn, det vill säga nästan vart tolfte barn, minst en förälder som har skulder hos Kronofogde­n. Dessutom lever ett okänt antal barn i familjer med mycket små ekonomiska marginaler. Siffrorna visar på stora geografisk­a skillnader. Störst andel barn med skuldsatta föräldrar finns i kommunerna Grums, Perstorp och Skinnskatt­eberg där siffran är nära 20 procent, medan Lomma, Danderyd och Täby har den lägsta andelen på omkring två procent.

– Det är många barn som känner oro för ekonomin i familjen och för att de ska veta att det är inte barnens ansvar och inte deras fel så vill vi att de ska ha den här möjlighete­n att ringa till Bris, säger Anna-karin Lindahl, kommunikat­ör på Kronofogde­myndighete­n.

DEN SOM HAR skulder till Kronofogde­n kan tvingas betala tillbaka genom löneutmätn­ing eller utmätning i hemmet. Då säljs föremål med högt värde, till exempel bilar, av. Anna-karin Lindahl berättar att det händer att barn ringer till Kronofogde­n för att de är oroliga, men att myndighete­n saknar den kompetens att bemöta barnens oro som finns på Bris.

Sedan den förra mätningen 2013 har antalet barn i skuldsatta familjer ökat med 10 procent. Ökningen speglas dock inte av antalet samtal till Bris.

– Än så länge har vi inte märkt av ökningen och det tänker vi i sig är oroande för de här barnen behöver stöd och hjälp, säger Catarina Nylund, kurator på Bris som anser att samarbetet med Kronofogde­n är viktigt för att nå ut till barn i ekonomiskt utsatta familjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden