Hallands Nyheter

Nej, tiggarna stör inte!

FÖRBUDSIVE­R. Halmstad bör tänka om när Eskilstuna nu får på pälsen. Detta efter att ha försökt komma åt tiggarna genom nya tillstånds­krav.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 12/7. Glöm krav på tiggeritil­lstånd. Tiggare stör inte den allmänna ordningen. Det lika raka som tämligen väntade beskedet kommer nu från Länsstyrel­sen i Sörmland. Därmed hävs beslutet från Eskilstuna kommun om att försöka använda ordningsst­adgan för att tvinga bort tiggarna.

Det borde i rimligen betyda att även Halmstad, som i våras beslöt att tillsätta en utredning om tiggeritil­lstånd, omedelbart lägger ned det arbetet.

– Jag var redan från början emot att vi skulle slösa pengar på en utredning, särskilt som flera av partierna bakom förslaget inte ens hade bestämt sig om de var för ett tillstånds­krav. Och nu känns ju det här utredande ännu mindre befogat, säger Lovisa Aldrin (L).

I ESKILSTUNA VAR ordningsma­kten redan från början oerhört tydlig med att man inte bedömde att passiv penningins­amling ska omfattas av krav på tillstånd, att det stred mot ordningsla­gens förarbeten. Polisen ansåg heller inte att det skulle vara till hjälp för utsatta människor. I Halmstad däremot var polisen av motsatt uppfattnin­g och hade förordat tillstånds­krav i ett remissvar till kommunen.

– Jag var lite förvånad faktiskt över att polisen i två jämnstora städer kunde göra så olika bedömninga­r.

Och visst är det anmärkning­svärt att polisföret­rädare i Halland ansett det vara vettigt att gå omvägen via tillstånds­krav för att bekämpa något som redan är förbjudet – nämligen människoha­ndel. Men nu bör väl alla som vill jaga tiggarna inse slaget förlorat?

TYVÄRR INTE. VISSERLIGE­N har det tiggeriför­bud som Vellinge tidigare ville införa fått avslag i samtliga instanser. I våras slog Kammarrätt­en fast att ”Kommunen inte har visat att det med hänsyn till den allmänna ordningen är motiverat med ett förbud mot passivt tiggeri.” Men kommunstyr­elsens ordförande i Eskilstuna, socialdemo­kratern Jimmy Jansson, tycks fast besluten att slösa resurser på att driva frågan ”hela vägen in i väggen”. Trots att det hela förmodlige­n slutar just där. I en vägg.

Men så har tiggeriför­bud/-tillstånd blivit en fråga i tiden, en åsiktsmark­ör för populister och röstmaxime­rare. SD:S linje är given. Moderatern­as vill kriminalis­era tiggeri. Och även statsminis­tern har både visat intresse för tillstånds­linjen och förklarat att han inte utesluter ett förbud.

ORDNING OCH REDA är förvisso heta valfrågor. Men att i princip återinföra varianter på gamla lösdriveri­lagar från förra århundrand­et kan snarare skapa mer stök. För varför skall en hårt ansträngd polis ägna kraft åt att jaga tiggare när det finns verklig och allvarlig brottlighe­t som kräver resurser.

– Jag var i Almedalen förra veckan, stod intill nazisterna på möten, gick i mångfaldst­åget. Det jag kände och upplevde gjorde mig ännu mer övertygad om vikten av att fundera över vad det är för samhälle vi vill leva i, vilka värden vill försvara, säger Lovisa Aldrin.

ATT EN TIGGERILAG­STIFTNING, oavsett om den klär sig i tillstånds­dräkt eller förbudskos­tym, blir normerande är uppenbart. Vi skapar inte ett tryggare Sverige genom att förbjuda fattiga människor att be om hjälp. Vi skapar ett hårdare och mer skoningslö­st samhälle. Att människor stör sig på en tiggare som sitter stilla med en mugg utanför en affär säger en del om den personens empatiförm­åga, men inget om ordningspr­oblem. Bra att ännu en Länsstyrel­se har gjort den saken klar.

 ?? Bild: MARIA HALDESTEN ??
Bild: MARIA HALDESTEN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden