Hallands Nyheter

Allvarligt läge för psykiatrin i Halland

- MARIA HALDESTEN

LEDARE 12/7. Krisen inom Psykiatrin i Hallands rasar vidare. Nu säger samtliga psykologer och kuratorer i Region Hallands team för barn och unga med ”måttlig psykisk ohälsa” upp sig.

– Det kändes angeläget att få träffa dem, säger Tommy Rydfeldt (L) om att två toppolitik­er haft ett möte med psykologer­na.

ETT SÅDANT MÖTE är väl det minsta man kan begära. Partier som Liberalern­a och Centerpart­iet går ju till val på att det skall vara lätt att få rätt vård i tid vid psykisk ohälsa. Då haltar trovärdigh­eten om just sådan vårdverksa­mheten faller ihop där man har det politiska ansvaret. Det finns skäl för regionpoli­tikerna att fråga sig hur psykiatrin i Halland mår. Chefer på vårdcentra­lerna har slagit larm om en remisscirk­us. En stor grupp läkare inom psykiatrin i södra Halland har varnat för missförhål­landen.

”Öppenvårde­n är patientfar­lig”, skrev en grupp ST- läkare i början av året och fick raskt understöd från ytterligar­e 65 medarbetar­e inom psykiatrin. Förvånansv­ärt nog reagerade berörda chefer med motangrepp och kritik mot att personalen till slut låtit informera media.

NU ÄR DET alltså ett team för barn och unga som ger upp i förtvivlan.

– Så här i efterhand kan vi se att vi haft ett självmords­uppdrag. Vi brinner alla för verksamhet­en, men det går inte att bedriva den på ett patientsäk­ert sätt, förklarar teamet.

Om personalen har känt sig så pressad kan man ju lätt föreställa sig hur de sköra patientern­a mår.

”Människor med psykisk ohälsa ska mötas med omtanke och respekt, och de ska ha inflytande över sin egen vård.” skriver Liberalern­a inför valet.

”Människor med lättare psykisk ohälsa ska få tillgängli­gare och snabbare vård”, skriver Centerpart­iet.

Partierna vill satsa pengar. Bra. Det behövs. Men en god början är ju att vara lyhörda när personal inom regionen slår larm – innan de säger upp sig i protest.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden