Hallands Nyheter

Kvinna uppsagd efter vab – kräver 100 000

- ANDREAS GRANATH redaktione­n@hn.se

En kvinna i Varberg hävdar att hon fått sparken från sin provanstäl­lning på en snabbmatsr­estaurang efter att ha vabbat. Arbetsgiva­ren menar att det inte är sant. Nu stämmer kvinnan arbetsgiva­ren på 100 000 kronor i Arbetsdoms­tolen.

I februari påbörjade kvinnan en provanstäl­lning på en snabbmatsr­estaurang i Varberg. Hon var ensamståen­de och enligt stämningsa­nsökan hade hon och arbetsgiva­ren kommit överens om ett schema som var anpassat för att hon skulle kunna ta hand om sitt barn varannan vecka.

En vecka in i provanstäl­lningen blev kvinnans barn sjukt, och hon meddelade att hon behövde vara hemma. Efter att hon via sms berättat att hon behövde vabba även dagen därpå ringde chefen enligt kvinnan upp och sa att det inte fungerade att ha en anställd som har barn. Kvinnan hävdar att chefen sedan krävde att hon skulle arbeta till klockan 20 eller 21 samtliga veckodagar för att få ha kvar sin anställnin­g.

ARBETSGIVA­REN Å SIN sida menar att det inte alls handlar om vabbandet, utan om att kvinnan inte velat arbeta enligt hans schema.

– Jag har aldrig tidigare sett att en anställd skriver sitt eget schema. Självklart ska man vabba, men hon nekade arbetssche­mat och ville skriva sina egna tider. Det passar inte hos oss.

FÖRHANDLIN­GAR inleddes mellan facket och arbetsgiva­ren, men de avslutades i oenighet. Enligt stämningsa­nsökan som nu lämnats in till Arbetsdoms­tolen kräver kvinnan sin före detta arbetsgiva­re på 100 000 kronor.

– Det är ett allmänt skadestånd, det är den ersättning som ska utgå för den kränkning som personen har blivit utsatt för. Vad domstolen sedan landar i vad det är värt eller inte värt, det är svårt att veta, säger Sussanne Lundberg, avdelnings­chef för arbetsrätt­senheten på LO-TCO rättsskydd. Som arbetsgiva­re har man rätt att avsluta en provanstäl­lning utan förklaring, vad är det som gör att ni väljer rättsliga åtgärder i det här fallet?

– Som huvudregel kan man avsluta provanstäl­lning hur som helst. Men det finns undantag. Man får inte göra det om det till exempel strider mot föräldrale­dighetslag­en. Den utgör ett särskilt skydd, och anledninge­n till det är att det anses vara allvarligt när man bryter mot föräldrale­dighetslag­en.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden