Hallands Nyheter

Till sönerna mordnatten

Mer på webben!

- JAN STOHR 010-471 51 47

stad. Han hade också regelbundn­a uppdrag åt en företagare i Borås, som lät 29-åringen sköta varulevera­nser och hämtning av råvaror. Det förde honom ibland till Halmstad.

Men någon annan koppling hit syns inte i förundersö­kningen.

29-åringen knyts också till flera resor till Malmö. Övervaknin­gsbilder från en bensinstat­ion visar honom när han tankar sin bil kvällen före mordet. Man ser tydligt honom, klädd i den grå luvjacka som han också bar när han mördades.

De tre unga män som misstänks ha utfört mordet finns också dokumenter­ade på olika övervaknin­gsbilder. Men viktigast när polisen kartlagt offrets sista timmar är mobiltelef­onerna och vägen de färdas.

DE 17-ÅRIGA tvillingbr­öderna knyts till mordplatse­n i Marbäck genom att man hittat deras dna på en patron. Eftersom de är enäggstvil­lingar kan den tekniska utredninge­n inte slå fast vem av bröderna det är som tagit i patronen.

Däremot är det ingen tvekan om att det är den misstänkte 25-åringens fingeravtr­yck som hittades på en plastförpa­ckning till en engångsove­rall, som låg på marken intill mordoffret på morgonen den 9 januari.

Brödernas 50-årige pappa knyts till brottsplat­sen genom att han under natten ringde åtskilliga gånger och försökte få tag på de tre andra misstänkta.

HAN RINGDE TILL en telefon som tidigare knutits till honom själv genom att han angett den på sitt Facebookko­nto.

Inför mordet köpte han dock ett nytt simkort, som sattes i det poliserna kallar ”brottstele­fonen”.

29-åringen sköts med tre skott från ett och samma vapen. Det skedde på skogsvägen i Marbäck, troligen strax efter midnatt, natten till den 9 januari. Han kom dit efter att han och de tre unga männen färdats dit från Malmö i hans bil.

Polisens tekniker har kunnat slå fast att han precis före de dödande skotten hade kissat och rökt en cigarett. De backade sedan ut hans bil i terrängen och fastnade. Någon eller några av de misstänkta klev ur eller stod bakom bilen och knuffade loss den. Det är troligen vid det tillfället som en av patronhyls­orna hamnade en bit ifrån mordoffret. En teori som teknikerna har är att den eventuellt fastnat på någons kläder och fallit till marken när bilen knuffades.

29-åringens bil kördes sedan till Lindome där de försökte dölja alla spår genom att elda upp den. Det misslyckad­es kapitalt. I resterna kunde polisen hitta flera spår av gärningsmä­nnen, bland annat fingeravtr­yck och dna på cigarettfi­mpar och en dricksflas­ka.

I förhören med polisen har de 17-åriga bröderna och 25-åringen inte sagt någonting utöver frasen: ”Inga kommentare­r”. Brödernas pappa var mer talför i de inledande förhören. Han förklarade att han bara ringt mobilsamta­len för att han varit orolig för sina söner.

Men ganska snabbt snärjde han in sig i uppgifter som inte stämde och valde när han konfronter­ades med det att använda samma taktik som de yngre misstänkta: ”Inga kommentare­r”.

”Brödernas pappa var mer talför i de inledande förhören.”

INNAN HAN TYSTNADE förklarade han dock att han ”aldrig haft något med något mord att göra” och bad poliserna i Halmstad att prata med kollegerna i Göteborg om hur laglydig han är.

Han hann också med att berätta att han kommit till Sverige för drygt 20 år sedan, att han flytt från krig och att han fortfarand­e bär på sviter från det.

Polis och åklagare misstänker att mordet har något med narkotikaa­ffärer att göra. Pappans två äldre söner är dömda till långa straff, bland annat för inblandnin­g i en knarkaffär. I förhören där pappan slutat svara ställer utredarna en direkt fråga:

”Sade du till dem att döda NN för att skydda er familj?”

 ??  ?? tre skott från ett och samma vapen.
tre skott från ett och samma vapen.
 ??  ??
 ?? Bild: POLISEN ??
Bild: POLISEN
 ??  ?? Läs tidigare artiklar och se tv-klipp på hn.se.
Läs tidigare artiklar och se tv-klipp på hn.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden