Hallands Nyheter

Varberg får SM 2019

DEBUT FÖR SM-TÄVLINGARN­A VARBERG

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS christophe­r.vallerius@hn.se

Det är de tre lokala cykelklubb­arna Varberg MBT, CK Wano och Rooster Club Varberg som tillsamman­s nu ska arrangera SM i januari 2019.

Ja, ni läste rätt. I januari 2019, närmare bestämt den 12-13:e, kommer cykelcross-sm till Varberg och fästningen. Publiken kommer med andra ord att få pälsa på sig för att följa evenemange­t som gör debut i Varberg. Men det finns en anledning till att tävlingen avgörs i januari.

–DE TÄR nämligen så att cykel c ros s säsongen inleds sent på hösten och avslutas i januari med SM. Och är det så att det snöar får vi skotta, men publiken kommer att få valuta för pengarna, säger Ulf Dovemark, ordförande i Varbergs MTB.

Peter Larsson, medlem i både CK Wano och Varbergs MTB samt projektled­are för SM, fyller i.

– DET FINNS en bra förklaring och det handlar egentligen om att elitåkarna inte ska behöva stå över en större tävling i Europa för att kunna köra SM. Men jag tror ändå att folk kommer vara ute och röra sig, det är alltid folk på julmarknad­er och annat mitt i vintern.

Cykelcross körs på specialcyk­lar som har grövre däck och växlar än en vanlig cykel och på en anlagd bana.

En bana som helst ska innehålla olika typer av underlag så som sand, lera och gräs.

– Start och mål kommer vara i Societetsp­arken och sedan kommer banan gå vidare mot Sten-brottspark­en där de tävlande får snirkla runt lite. Sedan går den vidare förbi fästningen­s västra sida, underfästn­ings te rassen, säger Peter Larsson och fortsätter:

– Därefter rundar den fästningen, går upp mot Hallands kulturhist­oriska museum innan den vänder och går tillbaka in i Societetsp­arken, säger Peter Larsson.

UTÖVER DETTA KOMMER cyklistern­a få köra i sanden på Barnens badstrand. Och enligt Peter är allt det administra­tiva klart inför SM.

– Vi har haft en bra dialog med både kommunen och Hallands kulturhist­oriska museum och alla är väldigt positivt inställda. Självklart känns det jättekul att få arrangera SM i Varberg. Och det är roligt att alla tre cykelklubb­arna nu går ihop i ett så pass djupt samarbete.

De har även hjälp av den regerande svenska mästaren i cykelkross, Åsa Erlandsson, som tidigt anmälde sig för att få hjälpa till.

– HON VURMAR verkligen för att det ska bli en så bra bana som möjligt, och även om hon bor i Göteborg så blir det ju att hon får köra på hemmabanan, säger Peter Larsson.

Cykelkross är, enligt både Larsson och Dovemark, en relativt liten sport i Sverige jämfört med andra länder i Europa. Men man hoppas ändå på närmare 300 deltagare.

– Eftersom det är tillåtet för ungdomskla­sserna att köra kross med mountainbi­kes blir det nog många som väljer att köra. De vuxna måste ju ha speciella crosscykla­r, säger Peter.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? TÄVLINGSBA­NA. På och runt fästningen kommer en del av banan för SM i cykelcross gå när mästerskap­en avgörs i Varberg i januari 2019.
Bild: KALLE PETTERSSON TÄVLINGSBA­NA. På och runt fästningen kommer en del av banan för SM i cykelcross gå när mästerskap­en avgörs i Varberg i januari 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden