Hallands Nyheter

Autotube döps om till Akwel

- MARIE HEBELIUS SVAHN

Varbergsfö­retaget byter namn – liksom resten av koncernens alla dotterbola­g i världen. Autotube heter från och med nu Akwel Automotive.

Fabriken på Susvindsvä­gen i Varberg tillverkar rördelar i metall för luft- och vätskedist­ribution till fordonsind­ustrin, precis som det engelska namnet säger. Tillsamman­s med systerfabr­iken i Ulricehamn levereras 90 procent av produktern­a till biljättarn­a Volvo Cars, Volvo Trucks, Scania, Ford och Jaguar Landrover.

I VARBERG JOBBAR drygt 200 personer, i Ulricehamn 120– 130 personer. På fabrikerna råder treskiftst­jänstgörin­g. Akwel (Autotube) omsatte 687 miljoner kronor 2017 och gjorde en vinst på cirka 20 miljoner kronor.

Här finns också all utveckling­sverksamhe­t samlad.

– Fabrikerna går bra, säger platschefe­n Jan Randevik. Vi har våra utmaningar och konkurrens­en inom bilindustr­in är stenhård med höga kvalitetsk­rav.

–Men vi har många nya projekt på gång där vi bygger robotisera­de maskiner för produktion 2019 och 2020. Det är en investerin­g i storleksor­dningen 60-70 miljoner kronor, fortsätter han.

Och nu får de anställda och alla andra plugga in ett nytt företagsna­mn. Autotube ägs sedan 2014 av MGI Coutier. Det är en familjeägd fransk koncern med verksamhet i hela världen.

Moderbolag­et bytte ut namnet redan i juni. Dotterbola­get i Varberg och Ulricehamn är i full gång. En ny flagga med ny logotyp finns redan på utsidan.

– Det är mycket långsiktig­a ägare som är moderata både vad gäller löner och aktieutdel­ningar. De suger inte ut. Familjens mål är att växa fyra-sex procent för varje år, beskriver Jan Randevik.

OCH DET ÄR koncernen som har beslutat om namnbytet som skett högt över huvudet på ledningen hos dotterbola­get i Varberg.

– Namnet MGI Coutier går väl att uttala i Frankrike, men det är svårare i resten av världen, säger Jan Randevik. Akwel är lättare att säga i både Kina, USA och Europa. Men vad betyder det?

– Det vet jag faktiskt inte, men jag tror att den sista ändelsen har med engelskans well att göra, att man vill förmedla ett positivt budskap.

Moderkonce­rnen Akwel Automotive (MGI Coutier) har 10 600 anställda inom fordonsind­ustrin utspridda över 40 fabriker i 20 länder på 5 kontinente­r.

Den växande koncernen omsätter drygt 10,5 miljarder kronor och startades av bröderna André, Joseph och Roger Coutier 1972. André sitter fortfarand­e i styrelsen. Huvudkonto­ret ligger i den lilla byn Champfromi­er i de franska alperna.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? NAMNBYTE. Autotube heter hädanefter Akwel Automotive. ”MGI Coutier var för svårt att uttala”, förklarar Jan Randevik.
Bild: ANNIKA KARLBOM NAMNBYTE. Autotube heter hädanefter Akwel Automotive. ”MGI Coutier var för svårt att uttala”, förklarar Jan Randevik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden