Hallands Nyheter

Bilfrälsta ser fram emot motorfeste­n

- MARTIN ÖRTEGREN

En kostsam hobby som förenar och ger glädje. Johan Nilsson och Ulf Bernhardt har ett långt och genuint intresse för jänkarbila­r och ser fram emot helgens bilevent.

Kärleken till gamla, amerikansk­a bilar uppstod redan vid barnsben.

– Det var väl när man var liten och inne i stan och man såg karavanern­a med bilar. Vid den gamla biljardhal­len inne i stan såg man ofta gamla bilar som kom åkandes. Det tyckte man var fräckt med bakljusen. När jag var 16 köpte jag första jänkebilen, sen har jag aldrig varit utan, säger Johan Nilsson, som kört amerikanar­e i snart 35 år.

–JAG VAR på stan en gång, såg en kompis med en Cadillac 58:a och tyckte det var det häftigaste jag hade sett. Då tänkte jag att en sån skulle jag köpa en dag. Det är 25 år sedan. Sedan har det bara varit 58:or. Det är linjer och former överallt som man hittar, säger Ulf Bernhardt, som är inne på sin tredje 58:a.

De pratar om en livsstil som skapar nya band mellan människor.

– Det är gemenskape­n och alla trevliga människor som man träffar. Man har ett intresse som binder en samman. Att vara utan dessa bilar finns inte på kartan, säger Johan.

– Det kommer folk från när och fjärran. Det är aldrig något bråk, folk bjuder på en bärs, snackar över en kaffe och utbyter idéer, berättar Ulf.

ATT WHEELS & WINGS sedan sex år tillbaka arrangeras i Falkenberg tycker de är en höjdare.

– Det sätter Falkenberg på kartan och det blir en folkfest i hela stan.

Hur många timmar och kronor de lagt på hobbyn vågar de inte räkna på.

– Det är klart att det är kostsamt. Ett genuint bilintress­e med allt runt omkring är behållning­en. Min förra bil som jag sålde i höstas har jag haft i 19,5 år och renoverat två gånger. Den blev lite för fin för mig för att användas, säger Johan, som för tillfället har en Pontiac;

– Jag är född 1967 och den är en 67:a. Den modellen var det enda året som den gjordes i cabriolet. Den finns bara tio exemplar i Sverige, vilket gör det spännande.

DYRGRIPARN­A ÄR MÅNGA inom området och de påtalar en försiktigh­et i vissa lägen.

– Man får tänka sig för. Därför har jag köpt en busbil som jag inte är lika rädd om. På alla träffar är det caben som gäller. För ett tag sedan såldes ett renovering­sobjekt som inte var besiktigat för en halv miljon. Bara att kroma en bil kostar 100 000 kronor, berättar Ulf.

De båda är med i Falkenberg­s Yankee Club som hjälper till med parkeringe­n på motorstadi­on under Wheels & Wings.

Men innan dess väntar de sista förberedel­serna.

– Det blir till att putsa, dammsuga och se till att allt är blankt och fint, avslutar Ulf.

”Det sätter Falkenberg på kartan och det blir en folkfest i hela stan.”

ULF BERNHARDT ordförande Falkenberg­s Yankee Club

 ?? Bild: MARTIN ÖRTEGREN ?? JÄNKARFANT­AST. Johan Nilsson har i snart 35 år ägt amerikansk­a bilar.
Bild: MARTIN ÖRTEGREN JÄNKARFANT­AST. Johan Nilsson har i snart 35 år ägt amerikansk­a bilar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden