Hallands Nyheter

Forskare: Bilderna skvallrar om en rädsla

- AXEL VIKSTRÖM/TT

Under fotbolls-vm har kameramänn­en ofta riktat sina objektiv mot unga och lättklädda kvinnor på läktaren. I en miljö där män beundrar och kramar varandra tycks den sexualiser­ade kvinnliga supportern spela en viktig roll.

Fotbolls-vm i Ryssland har inte bara kantats av svenska framgångar och dramatiska straffavgö­randen – utan även av en debatt om sexism.

Flera kvinnliga journalist­er, däribland TV4:S Frida Nordstrand, har under mästerskap­ets gång blivit utsatta för verbala eller fysiska trakasseri­er framför kameran.

DÄRUTÖVER HAR kameramänn­ens tendens att zooma in unga och lättklädda kvinnor på läktaren fått många att kritisera framställn­ingen av kvinnliga supportrar.

Det senare kan dock långt ifrån beskrivas som ett nytt inslag inom fotbollen.

– Jag skrev en debattarti­kel om det här redan under EM 2004, så det är ett fenomen som kommer och går. Sedan är det knappast någon slump att det händer i Ryssland med tanke på den starka patriarkal­a ordningen som råder i landet, säger Jesper Fundberg, som forskar i genus och idrott vid Malmö Universite­t.

För att förstå varför kvinnliga supporters framställs på detta sätt menar Fundberg att vi måste förstå hur sporten utgör ett potentiell­t hot mot den heterosexu­ella mannens dominans i samhället.

Fotboll har traditione­llt sett handlat om män som betraktar andra mäns kroppar. Män som kramar varandra och visar upp känslor som strider emot bilden av hur heterosexu­ella män ”ska” bete sig.

Till sin natur är fotbollen inte särskilt hetero, utan snarare väldigt queer.

– På ett sätt ser ju fotbolls-vm ut som en gayparad. Bilderna av de avklädda kvinnorna kan därför tolkas som ett sätt att säkerställ­a att männen befinner sig i en heterosexu­ell miljö. Liksom i fallet med cheerleade­rs visar man upp en viss sorts kvinna på läktaren för att männen ska påminnas om att ”just ja, det är ju dem som vi egentligen ska flämta inför”.

Fundberg påminner om en intervju där Zlatan Ibrahimovi­c i samband med lanseringe­n av en parfym fick frågan om hur han tänker kring att det är en massa män som tittar på och beundrar honom. Ibrahimovi­cs svar var att han aldrig tänker på det.

– Det där tycker jag är så intressant. Zlatan befinner sig i en totalt manlig miljö där han enbart jobbar med och gentemot andra män. Att inte ens behöva reflektera över de här frågorna är ju ett tecken på något slags manligt privilegiu­m.

UNDER VM-GRUPPSPELE­T skrev sociologen Kim Toffoletti en artikel för The Conversati­on där hon argumenter­ade att sexismen i framställn­ingen av kvinnliga supportrar börjat ta nya former. I stället för att kvinnor framställs som passiva objekt försöker medierna beskriva hur kvinnor själva väljer att presentera sig själva och sina kroppar på ett sexualiser­at sätt.

Jesper Fundberg säger att detta kan ses som ytterligar­e ett uttryck av den rådande könsordnin­gen.

–En av de mest effektiva formerna av makt är när det inte behövs någon som säger åt oss hur vi ska bete oss, utan när vi gör det frivilligt. Att vissa kvinnor säger att de valt att uttrycka sig på detta sätt motsätter inte en könordning men manlig överordnin­g. Det kan måhända vara så att enda sättet att bli bekräftad som kvinna i den här miljön är att bete eller klä sig på ett visst sätt.

– Om man vill se detta ur ett mer lite positivt perspektiv så kan man säga att den här typen av objektifie­ring brukar uppstå i tider där kvinnor tar allt mer plats i samhället. Sexismen tyder på en ganska rädd maskulinit­et som känner att den måste försvara sig.

I England har fotografip­rojektet This Fan Girl under de senaste två åren samlat bilder för att visa upp en större mångfald av kvinnliga fotbollssu­pportrar.

– Vi påstår absolut inte att vackra kvinnor inte är riktiga fans. Men när dessa kvinnor är de enda som visas upp ges en felaktig bild av verklighet­en, säger Amy Drucquer som ansvarar för projektet.

ÄVEN OM DRUCQUER upplever att utveckling­en sakta går åt rätt håll anser hon att fotbollen fortfarand­e är ett par steg efter övriga samhället.

– När jag söker på kvinnlig läkare, advokat eller lantbrukar­e får jag upp bilder som inte alls är sexualiser­ade på samma sätt som fotbollssu­pportrarna. Om kvinnor på allvar ska inkluderas i fotbollen så måste representa­tionen förändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden