Hallands Nyheter

Brexitplan med väntat innehåll

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Stopp för den fria rörlighete­n och kravet att följa Eu-domstolens beslut. Men även en betydande tulluppgör­else och fortsatt deltagande i vissa av unionens institutio­ner. Inga större nyheter tillkom när regeringen i London till slut lade fram sin omtalade brexitplan.

Ett av få tidigare icke offentligg­jorda inslag i premiärmin­ister Theresa Mays plan för skilsmässa­n med EU rör finansiell­a tjänster. EU har ett system som begränsar handel med finansiell­a tjänster med vissa länder utanför unionen. Regeringen i London föreslår nu att EU i framtiden ska ändra sina bestämmels­er, snarare än göra en överenskom­melse med Storbritan­nien.

– PLANEN TAR åtminstone upp frågan om den inre marknaden för tjänster, i Chequers-överenskom­melsen nämndes tjänster inte alls, säger Catherine Barnard, professor i Eu-rätt vid universite­tet i Cambridge, syftande på förra veckans regeringsu­ppgörelse på Mays lantställe utanför London.

Planen möttes genast av skarp kritik från Londons finanscent­rum, som kallar den ett ”rejält slag”, rapportera­r Reuters.

I ÖVRIGT VAR det mesta som presentera­des i London väntat.

Theresa Mays plan innebär en mjuk brexit, alltså en skilsmässa från EU där Storbritan­nien och unionen behåller en del relationer. Bland annat vill Storbritan­nien behålla viss tillgång till EU:S inre marknad bland annat genom att skapa ett slags tulluppgör­else med EU. Uppgörelse­n beskrivs av Catherine Barnard som ”väldigt komplicera­d”.

Enligt planen sätter Storbritan­nien också stopp för den fria rörlighete­n in i landet, men låter Eu-medborgare resa in utan visum för att turista eller arbeta under begränsad tid. Man vill också göra ett undantag för arbetskraf­t med specialkom­petens, skriver Reuters.

Storbritan­nien kommer inte längre heller att lyda under kravet att följa Eu-domstolens prejudikat, enligt planen. Det stämmer dock inte helt och hållet, betonar Barnard.

– EU-DOMSTOLEN KOMMER att fortsätta att ha sista ordet när det gäller handel med varor. Det är oundviklig­t om vi vill ha nära band med EU på det området.

Den mjukare linjen i utträdesfr­ågan har fått både brexitmini­ster David Davis och utrikesmin­ister Boris Johnson att lämna regeringen. Avhoppen har skapat något av ett regeringsk­aos i Storbritan­nien under den gångna veckan.

Men premiärmin­isterns problem är inte över med torsdagens offentligg­örande. Även i Bryssel kan hon stöta på motstånd. Flera höga företrädar­e för EU har flaggat för att Storbritan­nien bör sänka sina förväntnin­gar över hur täta banden med EU kommer att vara i framtiden.

Parterna fortsätter sina förhandlin­gar nästa vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden