Hallands Nyheter

Astiskt möte”

- WIKTOR NUMMELIN/TT

– För vår del har vi inte erbjudit i dag att göra några extra bidrag jämfört med vad vi har beslutat om tidigare, säger exempelvis Italiens premiärmin­ister Giuseppe Conte enligt Reuters.

Lars Løkke Rasmussen säger sig inte ha lovat Trump att trycka upp den danska försvarsbu­dgeten till två procent.

– Jag har förklarat tydligt att vi från danskt håll inte accepterar att vår insats betygsätts i pengar, säger Løkke enligt Ritzau.

Uttalanden­a förstärker bilden av ett Nato som president Trump gärna vill ha kvar, men samtidigt genom barska ord få att betala mer. Och oavsett om det lyckas eller inte så vill han ha – och får – äran av det. – Trump säger att han är nöjd och att medlemssta­terna har skjutit till mera pengar. Han pratade om dryga 30 miljarder dollar. Och ser man över några år så är det faktiskt ännu mer. Han vill gärna ta åt sig äran för detta – och det må så vara då, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S) som deltog i vissa av mötena.

samtidigt försvarsal­liansen i princip helt som tidigare, med flitiga försäkring­ar från USA på lägre politisk nivå om hur allvarligt och långsiktig­t man tar på samarbetet. Från svensk sida är regeringen nöjd, och har inga planer på att gå längre. – Nej, det är viktigt att vi är fortsatt militärt alliansfri­a. Det är viktigt för stabilitet­en. Men vi ska vara ett partnerlan­d för då kan vi bidra till den gemensamma säkerheten och stärker också vår egen försvarsfö­rmåga. Det är rätt balans att ha, säger Löfven i Bryssel.

 ?? Bild: GEERT VANDEN WIJNGAERT/TT ?? mötet i Bryssel.
Bild: GEERT VANDEN WIJNGAERT/TT mötet i Bryssel.
 ??  ?? STOLTENBER­G. Natochefen berömmer Donald Trumps ”starka ledarskap”.
STOLTENBER­G. Natochefen berömmer Donald Trumps ”starka ledarskap”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden