Hallands Nyheter

Draksurf hotar fågelliv vid strand

VARBERG: Kitesurfin­g söder om Björkängs camping stör fågellivet, anser länsstyrel­sen. Surfarna efterlyser bevis på att de stör.

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se marcus.alsnas@hn.se

Fågellivet söder om Björkäng hotas av otillåten kitesurfin­g. Det menar länsstyrel­sen, som nu aviserar krafttag. Surfarna känner att de blivit anklagade på alltför lösa grunder.

Konflikten mellan kitesurfin­g och häckande fåglar i området kring Björkängs havsbad har varit på agendan sedan omkring ett decennium tillbaka. 2010 gjordes området norr om Björkäng, Utteros, om till naturreser­vat för att skydda fågellivet. Och nu kan det bli samma sak med området söder om badet – Sik.

Frågan aktualiser­ades redan 2013 när länsstyrel­sen vid ett möte uppmärksam­made Varbergs kommun och företrädar­e för kitesurfin­gvärlden på att fågellivet i området (som är ett Natura 2000-område) var hotat.

– Vi har träffat företrädar­e för surfingför­eningarna vid några tillfällen och kommit överens om att kitesurfin­g söder om Björkäng kräver tillstånd under fåglarnas häckningst­ider. Tanken är att surfarna ska hålla till vid campingen och rakt ut därifrån, berättar Ingegerd Svensson, naturvårds­handläggar­e på länsstyrel­sen.

”Det finns inga som helst bevis för att det är kite-surfingen som gjort att det här problemet uppkommit. Vi håller oss ju på vattnet. Det är väldigt långgrunt och vi går långt ut från stranden.” PATRIK JOHANSSON,

Surf-profil

MEN TILLSTÅNDS­KRAVET har inte efterlevts och länsstyrel­sen skriver nu i ett brev till de berörda att kitesurfin­gen är så omfattande att fågellivet hotas.

– Jag vet inte om det kanske beror på okunskap. Till att börja med skickar vi ut det här brevet för att förklara vad som gäller, säger Ingegerd Svensson.

Länsstyrel­sen konstatera­r att häckningsp­erioden för 2018 är över och siktar i stället in sig på sommaren 2019. Länsstyrel­sen ska också utreda om vattenakti­viteter stör rastande och övervintra­nde fågel under andra årstider.

– VI KOMMER att genomföra en inventerin­g under hösten och vintern över fågellivet i området. Någon sådan inventerin­g har inte gjorts sedan 1970-talet och det ska bli väldigt intressant att se vad det ger, säger Ingegerd Svensson.

Länsstyrel­sen arbetar för att området ska bli ett naturreser­vat så småningom och avser att skicka ut ett förslag om detta under vintern och att fatta beslut under våren.

– Ett naturreser­vat skulle innebära att reglerna blir tydligare. Det kan bli förbjudet att kitesurfa inom vissa delar av området åtminstone under häckningss­äsongen, säger Ingegerd Svensson.

Området norr om Björkäng (Utteros) blev naturreser­vat 2010. Området söder om Björkäng heter Sik. Hela området kring Björkäng är ett Natura 2000-område som heter Galtabäck-lynga strandänga­r.

Skyddade fågelarter som häckar i området är enligt länsstyrel­sen bland annat fisktärna, skärfläcka, silvertärn­a och småtärna.

THOMAS ANDERSSON är ordförande i Falkenberg­s ornitologi­ska förening och ger länsstyrel­sens planer sitt stöd:

– Det är absolut nödvändigt att man gör det under häckningst­iden, avlyser det. Det är förbud att gå in i Utterås och kitesurfa men det gör ju folk ändå. Om det inte indirekt gör att de misslyckas med sin häckning så gör skärmarna att de flyger upp och då kommer kråkor och annat och tar ägg och ungar. Så kan vi inte ha det under häckningst­id.

Surfarna är besvikna. Patrik Johansson – välkänd surfing-profil i Varberg – ger ett något uppgivet intryck när HN når honom:

– Vi har haft en dialog med länsstyrel­sen om detta och ser det som ett stort problem såklart. Idag är det ett Natura 2000-område. Jag tycker vi har varit ganska så tillmötesg­ående och skött området väl utifrån de förutsättn­ingar som varit. Om de nu ska utöka så vore det väldigt tråkigt. Det betyder att de i praktiken stänger en väldigt populär strand för kite-surfare.

HAN ANSER ATT kitesurfar­na får en alltför stor släng av sleven:

– Det finns inga som helst bevis för att det är kitesurfin­gen som gjort att det här problemet uppkommit. Vi håller oss ju på vattnet. Det är väldigt långgrunt och vi går långt ut från stranden. MARCUS ÅLSNÄS

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? DRAKSÅDD FÖR SURFARE. Kite-surfarna i Björkäng kan snart bli ett minne blott om länsstyrel­sen får som den vill.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS DRAKSÅDD FÖR SURFARE. Kite-surfarna i Björkäng kan snart bli ett minne blott om länsstyrel­sen får som den vill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden