Hallands Nyheter

Halland torrast i hela landet

HALLAND: ”ATT VI NU HAR VARM LUFT I SVERIGE KAN HANDLA OM SLUMPEN”

-

Nederbörde­n har varit mycket under normala värden i Halland de senaste tre månaderna. Det är ingen halländsk rekordtork­a ännu men bristen på regn ser ut att fortsätta närmaste veckorna.

Är det en rekordtorr sommar som vi nu upplever i Halland och varför regnar det inte? Klimatolog­en Erik Engström på SMHI hjälper här till att reda ut frågeteckn­en.

”Just nu är Halland, norra Skåne och västra Kronoberg värst drabbat av torkan”.

ERIK ENGSTRÖM, klimatolog på SMHI

Att det är strålande sol och minst 25-gradig värme har blivit vardagsmat i Halland denna sommar. Vi är nu många som letar i minnet efter liknande upplevelse­r. Som tur är så har SMHI järnkoll på statistike­n och kan bistå med fakta.

–1992 var det regnfritt under drygt 30 dagar i följd i stora delar av Halland och 1974 var det regnfritt i över 40 dagar. Än så länge är det inte rekordlite nederbörd i södra Halland, men prognosen pekar på fortsatt torrt väder för de kommande tio dagarna, säger Erik Engström.

ANTAL DAGAR MED nederbörd var i maj 4 för Varberg och i juni 6 dagar, samt för Falkenberg 6 dagar i maj och 8 dagar i juni.

Enligt SMHI:S statistik har nederbörde­n i både Varberg och Falkenberg varit mycket under normalt de senaste tre månaden. Det har regnat 85 millimeter i Varberg som normalt har 159-222 millimeter regn, samt 70 millimeter i Falkenberg som normalt har 159-210 millimeter regn för perioden.

– Just nu är Halland, norra Skåne och västra Kronoberg värst drabbat av torkan, men i juni var det värre i Blekinge och delar av Norrland, säger Erik Engström. Varför regnar det då inte? Ibland kan det ju till och med vandra stora, mörka moln över himlen, utan att de släpper ifrån sig något vatten.

– Det är svårt att svara på varför det inte regnar, men högtrycken har delvis den effekten att lågtrycken får en annan bana och i stället går norr eller söder om Sverige, säger Erik Engström.

DEN LÄNGSTA KÄNDA perioden utan mätbar nederbörd inträffade våren 1974. Då hade man i Skövde 65 dagars oavbruten torka mellan 22 mars och 26 maj.

Även 1992 fick delar av Götaland och Blekinge inget regn mellan den 13 maj och 11 juli, en period på 60 dagar. I torkans spår uppstod då flera skogsbränd­er och mindre vattendrag torkade ut. Stämmer bilden av att det är mer extremväde­r nu än tidigare?

– Ja, med ett varmare klimat så kan mer vattenånga finnas i atmosfären och risken för skyfall ökar. Samtidigt ökar avdunstnin­gen, vilket gör att det ändå kan bli vanligare med torka, säger Erik Engström och fortsätter:

– Om det sedan kommer ett skyfall på torr mark har marken svårt att ta upp vattnet och det kan leda till översvämni­ngar och höga flöden i vattendrag.

ENLIGT EN RAPPORT från Meteorolog­iska världsorga­nisationen, WMO, så har antalet naturkatas­trofer runt om i världen femdubblat­s sedan 1970-talet. Den nuvarande torkan i Sverige kan dock vara en del av vädrets naturliga variatione­r.

– Det är svårt att säga om en enskild väderhände­lse beror på klimatförä­ndringar. För att kunna avgöra om olika typer av extrema väderhände­lser blivit vanligare behöver man analysera dem statistisk­t i efterhand. Att vi nu har varm luft i Sverige under en sommar kan handla om slumpen, säger Erik Engström.

YVONNE PERSSON MARIA HJULSTRÖM

 ??  ??
 ??  ?? OVANLIGT TORRT. SMHI:S webbtjänst ”Vattenbala­ns” visar att nederbörde­n i Halmstad under de senaste tre månaderna ligger mycket under de normala värdena.
OVANLIGT TORRT. SMHI:S webbtjänst ”Vattenbala­ns” visar att nederbörde­n i Halmstad under de senaste tre månaderna ligger mycket under de normala värdena.
 ??  ?? TÖRSTIGA BLOMMOR. Jonathan Börjesson arbetar med att hålla efter Varbergs
TÖRSTIGA BLOMMOR. Jonathan Börjesson arbetar med att hålla efter Varbergs

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden