Hallands Nyheter

Bilar kör fast i lös sand

FALKENBERG: TORKAN STÄLLDE TILL DET PÅ RINGSEGÅRD­S STRAND

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Kommunen fick under förra veckan flera samtal om att bilar hade fastnat i sanden på Ringsegård strand. På grund av det torra vädret har sanden blivit lös och orsakat problem för bilarna.

Falkenberg­s kommun fick i veckan in samtal om att flera bilar kört fast i sanden på Ringsegård strand. Flera åtgärder fick göras snabbt.

På onsdagseft­ermiddagen fick kommunen in två samtal om bilar som kört fast på Ringsegård strand. På kvällen hade kommunen satt upp skyltar som löd: ”...risk att köra fast på grund av lös sand! Använd norra nedfarten i stället”.

– Det är unikt på många sätt just nu i och med att det har varit en så lång torrperiod, säger Christian Fager, fritidsche­f på kultur- och fritidsför­valtningen.

Han känner inte igen att det ska ha hänt förut och menar på att det beror på torkan som varit under en längre tid. Sanden vid Ringsegård­s strand brukar vara mer fuktig och därför har man tillåtit bilar att köra ner på stranden förut.

– VI AVRÅDER från att köra ner på stranden vid södra nedfarten på grund av lös sand. Vi har satt upp skyltar och kommer testa att göra en åtgärd med vatten och bärlager för att få sanden att binda sig, säger Christian Fager.

Kommunen kommer göra en tillsyn i början av denna vecka för att se resultatet.

– Sanden har blivit väldigt mjuk på vissa ställen och speciellt där många kör upp och ner. Vi följer upp det här och ser vad som behöver göras. Medborgarn­a och turisterna får själva göra valet om de vill

köra ner där, säger Christian Fager.

Några som ofta brukar vara på Ringsegård strand och har varit det i flera år är systrarna Johanna och Victoria Bengtsson.

– Jag uppfattade inte kaoset så mycket som det framställd­es på sociala medier men jag åkte härifrån ganska tidigt på eftermidda­gen så det kan ju ha hänt efter det, säger Johanna Bengtsson.

– Vi körde ner försiktigt på södra nedfarten i dag. Vi såg hjullastar­en här i morse så det är väldigt bra att det togs hand om så snabbt så att det inte orsakar större problem, säger Victoria Bengtsson.

Systrarna gillar Ringsegård strand just därför att det är enkelt att köra ner bilen på stranden.

– Det är ett alternativ för oss att komma hit och andra som har problem att komma ner på stranden och då är det bra att kunna köra ner och ställa sig, kunna få ut alla sakerna lätt ur bilen, säger Johanna Bengtsson.

EN ANNAN SOM brukar vara på Ringsegård­s strand när solen skiner är Kalle Ivarsson. Han säger att problemen med sanden har varit till och från men att i år har det varit som värst. Han berättar att hans dotter fastnade i sanden i söndags och då ringde han kommunen. När det inte hände någonting ringde han igen och då var de snabbt på plats.

– I år har det ju varit extremt i och med vädret. Det är ett problem om någon skulle fastna och det går folk i vägen och man gasar på så kan man ju råka köra på någon. Det är en säkerhetsr­isk, säger Kalle Ivarsson och tillägger:

– Det brukar vara knökat med bilar här, säkert runt 200 bilar en sådan här fin dag men folk har nog inte vågat köra ner här i dag.

”Vi avråder från att köra ner på stranden vid södra nedfarten. Vi har satt upp skyltar och kommer testa att göra en åtgärd med vatten och bärlager för att få sanden att binda sig.”

CHRISTIAN FAGER fritidsche­f på kultur- och fritidsför­valtningen

 ??  ?? LÄTT ATT FASTNA. På Ringsegård­s strand kan man köra ner bilen på stranden men på grund av torkan har sanden bli-
LÄTT ATT FASTNA. På Ringsegård­s strand kan man köra ner bilen på stranden men på grund av torkan har sanden bli-
 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? vit lös och bilar har fastnat i stranden.
Bild: ELLINOR SVENSSON vit lös och bilar har fastnat i stranden.
 ??  ?? AVRÅDER. Kommunen avråder att köra ner bilen vid södra nedfarten och hänvisar till norra nedfarten.
AVRÅDER. Kommunen avråder att köra ner bilen vid södra nedfarten och hänvisar till norra nedfarten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden