Hallands Nyheter

Förbud mot våldsbejak­ande organiseri­ng ett välkommet förslag

DEMOKRATI. Daltandet med extremisme­n måste få ett slut.

- 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 16/7. ”Gå härifrån, svinto!” väser mannen. Min vän rör inte en min. Vi står mitt i folkmassan vid Södertorge­t, där nazisterna samlats inför Stefan Löfvens tal. Blodet rusar till mitt huvud, det lägger sig som ett rött skynke framför mina ögon. ”Håll din käft ditt jävla trash, hur vågar du?!” skriker jag åt den grinande mannen i vit pikétröja. ”Gå härifrån, svinto” upprepar han. Jag tar ett steg mot männen, men min vän tar mig i handen och drar mig därifrån. Snabba steg. Snabba andetag. Vi stannar upp och tittar på varandra. Blodet har nu ersatts med tårar som trycker mot ögonlocken. Jag kramar hans hand, hans svarta hud mot min. Maktlöshet­en sköljer över mig.

1966 SKREV SVERIGE under FN:S Rasdiskrim­ineringsko­nvention. Enligt dess artikel 4a ska ”konvention­sstaterna förbjuda organisati­oner, organisera­d och annan propaganda, som främjar och uppmanar till rasdiskrim­inering, samt förklara deltagande i dylika organisati­oner eller verksamhet som en brottslig handling straffbar enligt lag”. Sveriges sätt att ratificera konvention­en var att 1988 skärpa lagstiftni­ngen om hets mot folkgrupp, för att på så sätt förbjuda att uttrycka nazism på offentlig plats.

Trots att lagen gör det straffbart att ”hota eller uttrycka missaktnin­g för folkgrupp med anspelning på ras, hudfärg, nationellt ursprung, etniskt ursprung, trosbekänn­else eller sexuell läggning” har Sverige ändå lyckats bli en lekplats för organisati­oner som ständigt hotar dessa grupper. Lagstiftni­ngen hindrar nämligen inte dessa organisati­oner från att ta plats i offentligh­eten, demonstrer­a, uppträda uniformera­t och militärisk­t medan de ingjuter allvarlig fruktan. Nordisk Motståndsr­örelse kommer exempelvis inte få några konsekvens­er för att de fördrev RFSL ungdom från Almedalsve­ckan, eller för att de försökte riva ner Vänskapsfö­rbundet Sverige-israels banderoll eller för att de kallade min vän för ”svinto” på öppen gata. Av just denna anledning har Sverige också blivit regelbunde­t kritiserat av FN för att vi inte följer Rasdiskrim­ineringsko­nvention, i praktiken. Vi har åtagit lagstiftni­ng, men den fungerar inte.

REGERINGEN­S FÖRSLAG OM att förbjuda rasistisk organiseri­ng är därför välkommet. Ett förbud mot organiseri­ngen handlar inte om att (som vissa meningsmot­ståndare vill få det att verka) förbjuda åsikterna, men att grupper som NMR inte ska få organisera sig på samma villkor som andra. Exempelvis rörande demonstrat­ionstillst­ånd, finansieri­ng och rekryterin­g. Det skulle inte heller inskränka föreningsf­riheten eftersom det finns en passande, och tills idag outnyttjad, paragraf i vår grundlag som tillåter inskränkni­ng i föreningsf­riheten. Andra kapitlet 24 § Regeringsf­ormen statuerar att ”Föreningsf­riheten får begränsas endast när det gäller sammanslut­ningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljels­e av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhålland­e”. Begränsnin­gen skulle i praktiken innebära att polisen inte behöver ge NMR demonstrat­ionstillst­ånd nästa Almedalsve­cka. Konsekvent borde det också innebära att militanta islamistis­ka organisati­oner stryker med, även om vi inte har några Is-sympatisör­er demonstrer­ande på gator och torg – ännu.

DALTANDET MED extremisme­n måste få ett slut. Det är hög tid för det svenska samhället att markera att dessa våldsbejak­ande ideologier inte har någon plats i vår demokrati. Grundlagss­tödet finns och det är dags att fördriva ohyran till historiens soptipp, där den hör hemma.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ??
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden