Hallands Nyheter

Drama på fästningen år 1618

VARBERG: BESÖKARNA FÅR STÄDA INFÖR KONUNGENS BESÖK

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

En minst sagt ettrig tvätterska möter oss en bit från borggården. Året är 1618 och vi besökare blir arbetare som måste hjälpa till att städa den nybyggda fästningen inför kung Christian IV:S besök.

Våra chefer är vaskekonan Elsse (för dagen spelad av Inger Alebo) och hennes medhjälpar­e Claus (Ludde Pedersen). Ganska snart hamnar vi i ett dilemma.

En förvirrad tjej, som kanske heter Gundel stör gruppen och verkar försöka gömma sig för soldaterna (Johan Andersson, Oscar Niklasson och Erik Andersson), som letar efter en försvunnen krutbehåll­are.

VI GER OSS ner i bastionens vindlande gångar och hör mystiska ljud i mörkret. Men de minsta barnen verkar inte rädda.

Uppför går det i högt tempo, så det gäller att ha hyfsat kondition.

I en berättelse om hur fästningen­s byggdes, under 25 långa år, får vi träffa Sine (Natalia Ulfsdotter Karlström). Hennes far Oluf var en av de omkring tusen bönder per dag som tvingades arbeta där i stället för att ta hand om sina gårdar.

För Oluf slutade det tyvärr riktigt, riktigt illa…

Sine vill hämnas på slottsherr­en Mogens Gyllenstie­rna (Johan Anderssons röst) genom trolldom och lägger ut ”magiska” knyten. Hur det går ska inte avslöjas här, men hon tar hjälp av musikern Hindrich (Adrian Alebo Andersson), som samtidigt ska sjunga för slottsherr­en och hjälpa slottsfrun Sofie (Alice Majlöv).

NÄR VI EFTER visningen träffar manusförfa­ttaren Inger Alebo berättar hon att trolldom var ett medvetet val när den nya dramatiser­ade visningen skulle tas fram.

– Ja, Christian IV var rädd och 1617 skapade han en trolldomsf­örordning där även vit magi förbjöds, alltså den som handlar om att bota sjuka eller få någon att bli kär.

Nästan alla vuxna aktörer har varit med minst ett år tidigare och de kompletter­as i mindre roller av gymnasieun­gdomar som har sommarjobb via kommunen.

– Vi hjälps åt att forma visningen tillsamman­s och testar den. Det svåra är att alla roller ska kunna spelas av både tjejer och killar. Vi har även vissa begränsnin­gar när det gäller tiden och platserna vi kan vara på, och så ska det passa både vuxna och barn, säger Inger Alebo.

Vem stal krutet? Varför ska det städas? Hur ska slottsherr­en somna? De och många fler frågor besvaras under sommarens helt nya, dramatiser­ade visningar av Varbergs fästning.

MED VISNINGAR AV ”Stolthet och trolldom” sex gånger om dagen (klockan 11–16) till och med den 12 augusti krävs flera uppsättnin­gar av aktörer som varvar.

För den som redan har sett fästningen är detta ett trevligt sätt att få en lokalhisto­risk lektion.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? BONDDOTTER. Sine (Natalia Ulfsdotter Karlström) berättar om problemen familjen fick när hennes pappa bonden fick fötterna krossade när han var med och byggde fästningen på 1600-talet.
Bild: ANNIKA KARLBOM BONDDOTTER. Sine (Natalia Ulfsdotter Karlström) berättar om problemen familjen fick när hennes pappa bonden fick fötterna krossade när han var med och byggde fästningen på 1600-talet.
 ??  ?? SJUNGER. Adrian Alebo Andersson spelar slottsherr­en Mogens Gyllenstie­rnas musiker och trogne godnattsån­gare Hindrich.
SJUNGER. Adrian Alebo Andersson spelar slottsherr­en Mogens Gyllenstie­rnas musiker och trogne godnattsån­gare Hindrich.
 ??  ?? VAKTAR. Erik Andersson spelar soldat och är en av 24 gymnasieel­ever som medverkar iklädda Gunilla Uhlmanns kostymer.
VAKTAR. Erik Andersson spelar soldat och är en av 24 gymnasieel­ever som medverkar iklädda Gunilla Uhlmanns kostymer.
 ??  ?? LEDER VISNINGEN. Inger Alebo har skrivit manus och spelar tvätterska­n Elsse som hittar ett ”magiskt” knyte i bastionen.
LEDER VISNINGEN. Inger Alebo har skrivit manus och spelar tvätterska­n Elsse som hittar ett ”magiskt” knyte i bastionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden