Hallands Nyheter

9 000 antagna till högskolan i Halmstad

- MICHAEL LARSSON 010-471 51 50 ml@hallandspo­sten.se

På torsdagen blev 8 908 personer antagna till program eller kurser vid Högskolan i Halmstad. Det är en ökning med 1 107 personer jämfört med förra årets antagning.

Nästan alla lärosäten ökar sin antagning i år, och Högskolan i Halmstad är ett av de lärosäten som ökar mest. Under torsdagen blev 8 908 personer antagna till ett program eller en kurs vid högskolan, vilket är en ökning med 1 107 personer, eller 15 procent, jämfört med förra året.

DEN FRÄMSTA ORSAKEN till ökningen är den nya webbaserad­e distanskur­sen ”Projektled­ning och projektarb­ete 1” som hade 700 antagna och 351 reserver.

Generellt sett har fristående kurser varit populära.

– Korta fristående kurser på distans lockar alltid många sökande, men det är också många som tackar nej eller hoppar av, så vi gör stora överintag på de kurserna, säger Selma Sedelius, kommunikat­ionschef vid Högskolan i Halmstad.

ANDRA FRISTÅENDE kurser som var populära och attraherad­e många sökande är bland annat den nya kursen ”Folkhälsov­etenskap – kost, fysisk aktivitet och hälsa” som hade 120 antagna och 795 reserver, ”Psykologi – allmän ämnesintro­duktion” som hade 320 antagna samt ”Affärsenge­lska” med 240 antagna.

Bland utbildning­sprogramme­n var det fortsatt högt tryck på sjuksköter­skeprogram­met i Halmstad och Varberg och de olika ekonomprog­rammen.

Däremot har söktrycket minskat till grundlärar­programmet för årskurs F-3 respektive årskurs 4-6. Högskolan konstatera­r även att det är färre som söker till ingenjörsp­rogram än till andra ämnesområd­en, en trend man sett såväl i Halmstad som i riket som stort.

 ?? Bild: ROGER LARSSON/ARKIV ??
Bild: ROGER LARSSON/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden