Hallands Nyheter

Annie Lööf stärktes av allauppför­sbackar

Tiden som partiledar­e för Centern har varit händelseri­k med stormar, uppförsbac­kar och framgångar. Nu ska Annie Lööf försöka hinna ha semester innan en intensiv höst. Skogsprome­nader med dottern är något hon längtar mest efter.

- LENA WREEDE/TT

Vi ses några dagar före Almedalsve­ckan i Annie Lööfs arbetsrum på riksdagen. Det är en ganska vanlig arbetsdag, berättar hon, men också sista rycket innan sommaren. I år är tanken att ta drygt två och en halv veckas semester. Förra året hann det bara bli en innan Transports­tyrelsens it-skandal tvingade henne att avblåsa ledigheten.

– Men nu hoppas jag att vi får den där avkoppling­en som vi behöver. Det har varit oerhört krävande år och det kommer att vara en intensiv valrörelse. Sen är det ju så att det inte är slut på valdagen – det är då det börjar!

ÅRETS SEMESTERPL­AN är att göra några miniutflyk­ter. Kanske en sväng till Kolmården eller bara gå på upptäcktsf­ärd i skogen med dottern. Annie Lööf tar fram mobilen och visar en bild av Ester, som visar sig vara en minikopia av mamma.

– Hon är lik mig till utseendet och hon har ju mitt hår. Dessutom är hon väldigt envis och bestämd och modig.

Som exempel berättar Annie Lööf om hur dottern på midsommara­ftonen tågade fram till dragspelar­en för att sjunga Blinka lilla stjärna inför alla.

– Jag blev väldigt stolt och imponerad. Det hade jag aldrig vågat göra när jag var i hennes ålder. Då var jag ganska blyg och tyckte till och med att det var jobbigt att prata i telefon.

SÅ ÄR DET inte längre. Åren i politiken och offentligh­eten har gjort sitt. Samtidigt påpekar Annie Lööf att det just är offentlige­nheten, eller snarare kändisskap­et, som hon gillar minst. Därför är hon noga med att aldrig blanda sitt privata liv med politiken. Inga hemmahos-reportage, inga bilder på dottern och så vidare. Men i den självbiogr­afiska boken Sanningens ögonblick som kom i våras och som handlar om de sju åren hon lett Centerpart­iet, tänjer hon lite på den gränsen.

– Jag skriver som privatpers­onen Annie och inte partiledar­en Annie. Det är en stor skillnad.

– Både svårt och förlösande, lite som en terapisess­ion. Jag hoppas att den inspirerar andra att både våga och vilja, men också se att även vi som är högprester­ande ledare som syns i offentligh­eten känner oss otillräckl­iga många gånger. Men det är okej att känna så. Livet är inte alltid perfekt, men man gör så gott man kan.

Annie, som från början hette Johansson i efternamn, växte upp i Maramö utanför Värnamo med mamma, pappa och två småsystrar. I den lilla byn, som präglas av jordbruk, bodde även kusinerna och mor- och farföräldr­arna. Annie var duktig i skolan, fotbollsin­tresserad och målvakt i IFK Värnamo. Under gymnasieti­den gick hon med i Centerns ungdomsför­bund och bestämde sig för att plugga till jurist.

ÅR 2006 KRYSSADES hon in i riksdagen och bara fem år senare valdes hon till partiledar­e, blev näringsmin­ister,

tog sin juristexam­en och gifte sig. I samma veva dog båda hennes svärföräld­rar. Dessutom kämpade partiet med låga förtroende­siffror.

– Det var tuffa år. I början fanns en stor förväntan på mitt ledarskap, att jag skulle vända trenden och göra Centerpart­iet tydligare igen. Två år in i mitt ledarskap stormade det rejält i partiet när det av en arbetsgrup­p tagits fram ett nytt idéprogram. Men åren av uppförsbac­kar stärkte mig. Så här i efterhand kan jag se det. I dag känner jag mig väldigt trygg och lugn.

Sedan dess har förtroende­t för Annie Lööf stärkts och Centerpart­iets opinionssi­ffror fördubblat­s. Själv menar hon att hon har blivit mer trygg i sin roll som politisk ledare. Förändring­en har handlat om att hon själv har utvecklats och blivit mer erfaren.

– Det blir man ju i takt med allt man har gått igenom. Motgångar och mer ansvar stärker en ju i ens ledarskap.

– Jag har nog förändrats av att få något som är så mycket viktigare och som betyder allt. Det styr ens prioriteri­ngar och hur man agerar. Det var ett naturligt steg då när jag var 32 år och vår dotter var väldigt efterlängt­ad. Det gjorde att jag blev hel både som ledare och människa, upplevde jag.

”Nu hoppas jag att vi får den där avkoppling­en som vi behöver. Det har varit ett oerhört krävande år och det kommer att vara en intensiv valrörelse.

ANNIE LÖÖF

 ??  ?? HÖLL SIG UNDAN. Som barn var hon blyg, och även om hon inte är det längre är det just offentligh­eten som hon gillar minst i sitt liv.
HÖLL SIG UNDAN. Som barn var hon blyg, och även om hon inte är det längre är det just offentligh­eten som hon gillar minst i sitt liv.
 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ??
Bild: ANDERS WIKLUND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden