Hallands Nyheter

Tack och hej VM undrar om vi ses igen?

- Simon Carlsson 010-471 53 27 ∙ simon.carlsson@hn.se

Hur ska man summera ett helt Världsmäst­erskap? Det känns som att det har gått mer än en månad sedan Saudiarabi­en stod för en av modern tids sämsta prestation­er i ett VM och förnedrade­s i premiären.

Så många mål, så många tacklingar och så många intryck. För att inte tala om Var-besluten som var vardagsmat i gruppspele­t men helt borta så fort som matcherna verkligen började gälla något, i alla fall fram till finalen.

BILDEN AV ETT VM förändras självklart för oss svenskar av hur det går för blågult. Inget kan skapa en folklig yra likt en fotbollsfr­amgång och det var verkligen vad vi upplevde under några heta sommarveck­or. När annars skulle man se en 75 man lång kö till en uteserveri­ng i Varberg om inte under fotbolls-vm.

Men hur kul och hur underbart det än må ha varit, en titt in mot framtiden ser inte lika ljus ut. Om fyra år är det dags för idrottshis­toriens märkligast­e mästerskap, när fotbolls-vm spelas i ett land som inte ens borde vara i närheten av att kunna vinna en omröstning. Qatar har 2,5 miljoner invånare och det finns 160 länder som är större. Dessutom är det för varmt på sommaren för att kunna arrangera ett VM. Som grädde på det här korrupta moset kan det också bli ett VM med 48 länder. Urholkat och nedvärdera­t.

DET ÄR LÄTT att förstå hur det här gått till. Både den förre Fifa-presidente­n Sepp Blatter och nuvarande Gianni Infantino insåg tidigt värdet av att alla medlemslän­dernas röster är lika värda. Och jag kan inte komma på något bättre sätt att locka smånatione­rna än att öka deras Vm-chanser. 48 länder blir det för övrigt 2026. När VM för första gången delas mellan tre länder (USA, Kanada och Mexiko).

Med allt detta i åtanke är det inte omöjligt att i alla fall jag kommer blicka tillbaka på Ryssland 2018 som det sista riktiga mästerskap­et. Även om jag inte ska leka någon martyr och tro att jag inte kommer sitta där och titta 2022. Men glädjen kommer vara mindre.

FINALEN DÅ? Mitt emellan alla domslut, mål, och jättetavlo­r så var det en ganska hafsig match. Kroatien fick till slut betala för att ha spelat tre raka förlängnin­gar, efter 3-1 skapade man knappt en enda målchans värd namnet.

Frankrike gjorde fyra mål i en Vm-final utan att egentligen imponera, men med individuel­l briljans på många fötter och huvuden kommer man långt. Frankrike hade kanske inte mästerskap­ets högsta högstanivå, men de hade nog den högsta lägstanivå­n. Det kan också räcka långt. Bevisligen ända till guld.

 ?? Bild: PETTER ARVIDSON ?? MÄSTARE. Frankrike upprepade sin bedrift från hemma-vm 1998. Och Didier Deschamps är nu en av tre som tagit guld både som tränare och spelare.
Bild: PETTER ARVIDSON MÄSTARE. Frankrike upprepade sin bedrift från hemma-vm 1998. Och Didier Deschamps är nu en av tre som tagit guld både som tränare och spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden