Hallands Nyheter

Varbergs kommun tar allt större lån

VARBERG: Stora investerin­gar väntar framöver när Varberg växer. Och i takt med investerin­garna så växer även kommunens skulder.

- STAFFAN GUSTAFSSON staffan.gustafsson@hn.se 010-471 52 55

Varberg växer och till 2030 räknar kommunen med att vi ska vara 80 000 invånare. Men då behövs också stora investerin­gar. Det innebär att kommunen tvingas ta allt större lån, effektivis­era sina verksamhet­er, sälja av tillgångar – och kanske höja skatten.

Varbergs kommuns ekonomidir­ektör Stefan Tengberg ser utmaningar­na torna upp sig framöver, men är inte särskilt oroad.

– JAG HAR varit med såpass länge att jag vet att det kommer att gå. Vår roll som ekonomer är att ropa ”vargen kommer”, så att politikern­a hinner agera innan det är för sent. Gör vi ingenting så kommer vargen. Men vi kommer att lösa detta, på något sätt, säger han.

Tengberg konstatera­r att Varbergs erkänt goda ekonomi kommer att ställas inför stora prövningar.

– Det har delvis att göra med de demografis­ka utmaningar­na, att grupperna barn och gamla kommer att bli större. Men vi har också stora investerin­gsbehov framför oss i samband med att staden växer. Samtidigt som detta också i förlängnin­gen kommer att innebära större skatteintä­kter när invånarna blir fler, säger han.

I DAG BÅDE sparar och lånar Varbergs kommun för att klara av situatione­n. För att spara finns ett finansiell­t mål, som statuerar att kommunen ska göra ett överskott på minst 120 miljoner kronor om året i genomsnitt under perioden 2017-2025.

– Det kanske blir lättare att greppa siffran om man översätter den till privatekon­omi. Vi får in drygt

tre miljarder kronor i skatteintä­kter och ska spara 120 miljoner om året. Det motsvarar ungefär 17 000 kronor om året för en familj med två inkomster på 25 000 kronor, det vill säga ungefär 1 500 kronor i månaden. Och då ser man också att det inte rör sig om särskilt stort sparande, säger Tengberg.

Men trots detta har det inte varit lätt att nå upp till de finansiell­a målen. En starkt bidragande anledning till att kommunen klarar av det är olika typer av engångsint­äkter, som till exempel fastighets­försäljnin­gar.

– Det stämmer att det är engångsint­äkter som gör att vi klarar av målen, men det ser jag inte som något större problem. Många av investerin­garna är ju också av engångskar­aktär, menar Tengberg.

Men det riskerar inte att vara som att kissa i byxorna när det är kallt, en ganska kortsiktig lösning?

– Nej, tvärtom ska vi ju vara glada att vi har de här tillgångar­na att sälja i Varberg så att vi inte behöver ta så stora lån. Vi kommer att behöva bygga nya skolor och nya äldreboend­en. För att klara det så hjälper försäljnin­garna oss så att vi inte behöver låna lika mycket, säger Tengberg.

Men även låneskulde­n ökar kraftigt i Varbergs kommun. I 2017 års bokslut redovisas en skuld i kommunkonc­ernen på 3,6 miljarder kronor, en skuld som beräknas vara uppe i 6,8 miljarder kronor om fem år. Den största andelen av lånen ligger hos de kommunala bolagen, men sedan förra året så har kommunen själv också börjat att låna pengar. Den skuld som hänför sig till kommunens skattefina­nsierade kärnverksa­mhet (och inte bolagen) redovisas 2017 till 200 miljoner kronor och som beräknas öka till 900 miljoner kronor under den kommande femårsperi­oden.

MEN DET ALLT större skuldberge­t oroar inte ekonomidir­ektören.

– Nej, jag ser inte låneskulde­n som något bekymmer. Inte så länge vi håller de finansiell­a målen. Vi har en låg skuldnivå om man jämför med många andra kommuner.

Stefan Tengberg konstatera­r att Varberg har en investerin­gspuckel framför sig som kommunen behöver ta sig förbi. Det handlar om stora investerin­gar som måste göras och en befolkning där den yrkesarbet­ande andelen av befolkning­en blir allt mindre medan de äldre och barnen blir allt fler.

– Vi kommer att få en försämrad grundekono­mi, så är det absolut. Men det kommer vi att klara av, det har vi tagit höjd för. Det viktiga är att vi amorterar på våra lån sedan när vi är förbi investerin­gspuckeln, framåt 2030-talet, säger Tengberg.

HAN KONSTATERA­R ATT det försämrade ekonomiska läget kan mötas av politikern­a på flera olika sätt.

– Vi har låga skatter i Varberg, vilket innebär en resurs i förhålland­e till andra kommuner på så sätt att det kan vara politiskt lättare att genomföra en skattehöjn­ing här. Sedan finns alltid möjlighete­n att sänka kostnadsni­vån på våra verksamhet­er. Utöver detta räknar vi naturligtv­is med effektivis­eringar, inte minst tack vare digitalise­ringen, säger Tengberg.

– Staten kommer troligtvis inte att kunna tillskjuta resurser i den omfattning som behövs.

 ??  ?? EKONOMIDIR­EKTÖR. Stefan Tengberg tillträdde som ekonomidir­ektör i Varberg 2016 och kom dessförinn­an från samma post i Gislaveds kommun.
EKONOMIDIR­EKTÖR. Stefan Tengberg tillträdde som ekonomidir­ektör i Varberg 2016 och kom dessförinn­an från samma post i Gislaveds kommun.
 ?? Bild: STAFFAN GUSTAFSSON ??
Bild: STAFFAN GUSTAFSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden