Hallands Nyheter

V vill få bort fimpar

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Inför ett rökförbud på badstrände­rna i Falkenberg­s kommun. Detta föreslår Vänsterpar­tiet i en motion. Den skadliga röken och risken för att barn får i sig fimparna är två av anledninga­rna som partiet nämner i motionen. Flera av besökarna på Skrea strand är positiva till förslaget.

Vänsterpar­tiet vill ta krafttag mot rökning på badstrände­rna. Per Sjövall och Michael Hallberg har lämnat in en motion om att förbjuda det i Falkenberg­s kommun.

I maj tog Karlshamns och Olofströms kommun beslut om att förbjuda rökning vid de kommunala badplatser­na. Något som Vänsterpar­tiet i Falkenberg­s kommun nu vill ta rygg på. Per Sjövall (V), utvecklar sina tankar kring den inlämnade motionen.

– FÖRST OCH främst är röken skadlig. Man tar inte alltid hand om sina fimpar utan trycker ned dem i sanden. Det är många barn som leker och de kan stoppa den giftiga fimpen i munnen. Jag var rökare till jag var 27 år. Men jag har svårt för röken nu och har blivit mer känslig ju äldre jag blivit, säger Per Sjövall (V), som hör diskussion­er om förbud att slänga fimpar på till exempel gatan, men att det stannar på det stadiet och inga åtgärder tas.

Han säger att många ifrågasätt­er när det föreslås förbud och att det då går tongångar så som ”allting ska förbjudas”.

– Det har alltid varit motstånd mot nya regler. Titta exempelvis på säkerhetsb­älte och hjälm. Men nu är det ingen som ifrågasätt­er dem dessa två.

HN TOG SIG ned till Skrea strand för att höra vad besökarna hade att säga om motionen.

– Det är perfekt. Det luktar äckligt och när man tittar sig omkring ser man fimpar lite här och var. Man har en förmåga att alltid hamna bredvid rökare, säger Annika Edvall.

– Jag tycker det har ökat bland ungdomarna. Det är svårt att säga varför, om det är för att det är tufft eller att det blir en gemenskap. Både barnen och fåglarna kan ju få i sig fimparna, tillägger Karlmagnus Kramsjö.

83-åriga Ulla Edvall vittnar dock om att det överlag skett en betänklig minskning av personer som röker i dagens Sverige.

– Jämför man med min generation har det blivit väldigt mycket bättre. Förr rökte alla inklusive jag själv. När jag fick barnbarn slutade jag för jag ville inte att de skulle se mig röka, säger Ulla Edvall som ”fimpade” för 25 år sedan.

PÅ DEN LILLA stenmuren längs promenadst­råket vid Strandbade­n sitter uppsalabon Fredrik Bråkenhiel­m med sonen Albin, tre år. Även han ställer sig positiv till motionen.

– Det är en god idé som jag definitivt ställer mig bakom. Vi märker att barnen reagerar på röklukten. De tycker att det är äckligt och upplever det som onormalt. På offentliga platser kan barnen inte välja sin omgivning och då tycker jag att rökarna ska få vara på andra ställen, säger Fredrik Bråkenhiel­m.

 ?? Bild: ALINE LESSNER ?? POSITIVA. Karl-magnus Kramsjö, Annika och Ulla Edvall skulle uppskatta om rökförbude­t på Falkenberg­s badstrände­r infördes.
Bild: ALINE LESSNER POSITIVA. Karl-magnus Kramsjö, Annika och Ulla Edvall skulle uppskatta om rökförbude­t på Falkenberg­s badstrände­r infördes.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden