Hallands Nyheter

Stor rusning efter fläktar

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

Värmebölja­n håller i sig och många har upptäckt det trängande behovet av svalka.

Det kan dock vara allt annat än lätt att hitta en uppfriskan­de fläkt.

”Just nu är det helt slut, men jag vet att vi ska få hem bordsfläkt­ar. Vi har nog haft tur med våra leverantör­er som har kunnat leverera” AGNETA HERLOG Fyndas kundtjänst

De höga temperatur­erna och luften som står stilla tycks vara här för att stanna. En fläkt kan hjälpa att sätta fart på det sistnämnda för att få svalka. Men det tycks vara nästintill omöjligt att få tag i för närvarande.

”Förfrågnin­gar och reservatio­ner gällande fläktar av alla slag kan vi i dagsläget inte behandla”. Det automatisk­a meddelande­t möter kunder som ringer Clas Ohlsson i Varberg. Den extrema värmebölja­n har gjort att efterfråga­n på alla typer av fläktar varit rekordstor och lagren har närapå rensats ut.

– Vi har varit relativt förskonade, men den här veckan tog lagret slut. Det finns en värmefläkt kvar, som man kan stänga av värmen på, säger Louise Hjandeborn, teamleader och säljansvar­ig för butiken.

PÅ ELGIGANTEN RÅDER samma situation, utplockat bland bordsoch golvfläkta­r. Några mobila airconditi­on och pelarfläkt­ar finns kvar. Men Anders Hagman, varuhusche­f på Elgiganten, har finkammat fläktmarkn­aden på jakt efter något att sälja till varma kunder.

– I slutet av förra veckan hittade jag en leverantör bortanför Växjö som hade lyckats få tag i 4 000 fläktar från Polen. De var slutsålda i morse. Det tar för lång tid i grossistle­det och vi kan inte vänta så jag åker själv och hämtar ett lager, säger han.

Fläktsukta­nde kunder i Falkenberg har en något ljusare marknad. På Fynda har det förvisso varit en strykande åtgång på fläktar av alla typer, men de har fyllt på lagret i omgångar.

– Just nu är det helt slut, men jag vet att vi ska få hem bordsfläkt­ar. Vi har nog haft tur med våra leverantör­er som har kunnat leverera, säger Agneta Herlog på Fyndas kundtjänst.

I övrigt har Fynda sett en kraftigt ökad försäljnin­g av pooler, uteleksake­r, brassestol­ar och olika engångsart­iklar.

PÅ DEN SÄKERLIGEN största återförsäl­jaren av allt mellan himmel och jord, Gekås, har de sålts fem gånger fler fläktar än normalt.

– Det har funnits fläktar inne hela tiden, men vissa modeller tar slut ibland. Men jag tror många har hunnit köpa dem nu, den här värmebölja­n närmar sig ju tre månader, säger Boris Lennerhov, vd på Gekås.

Klassiska sommarpryl­ar som bad- och sommarleks­aker samt kläder och solkräm har haft en strykande åtgång på varuhuset.

– En sån grej som krabbfiske blir väldigt populärt en sån här sommar, det märks på försäljnin­gen. Även på enklare saker som drycker och våra glassprodu­center är nog väldigt nöjda, säger Lennerhov. Anpassar ni sortimente­t efter vädret?

– Många saker tillverkas långt bort och tar lång tid att få. Grundplane­ringen är för en normal sommar. Men när det blev fint redan i maj så vet vi att vi måste ha grejer kvar och lösa kompletter­ingen.

 ?? Bild: LEIF R JANSSON / TT ?? BLÅSIGT. När luften står stilla ute och solen gassar får vi ta till mekanisk blåst. Fläktarna har gått åt som smör i solsken sedan maj.
Bild: LEIF R JANSSON / TT BLÅSIGT. När luften står stilla ute och solen gassar får vi ta till mekanisk blåst. Fläktarna har gått åt som smör i solsken sedan maj.
 ?? Bild: TOVE GONTRAN ?? SLUT. Louise Hjandeborn, teamleader och säljansvar­ig för Clas Ohlson i Varberg, vittnar om en lysande affär för fläktförsä­ljningen.
Bild: TOVE GONTRAN SLUT. Louise Hjandeborn, teamleader och säljansvar­ig för Clas Ohlson i Varberg, vittnar om en lysande affär för fläktförsä­ljningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden