Hallands Nyheter

Mycket arbete efter storbrande­n

VARBERG: Nu börjar efterarbet­et av branden på Brunnsberg­svägen. I går höll fastighets­ägaren ett första möte med sitt försäkring­sbolag.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

På måndagen ligger huset på Brunnsberg­svägen öde och spöklikt, inringat av kravallsta­ket med polisens blå-vita band.

TVÅ TREDJEDELA­R AV fastighete­n är i det närmaste totalförst­örd - adresserna Brunnsberg­svägen 4 och 6 – och på trottoaren framför ligger fönster, fasadsten, isolering samt möbler och husgeråd.

Under dagen skulle tekniker ta en närmare titt på byggnaden för att försöka ta reda på vad som hänt. I dagsläget finns inget som tyder på att branden skulle vara anlagd. Rubricerin­gen är allmänfarl­ig vårdslöshe­t. Ingen har hunnit höras närmare och ingen är delgiven misstanke om eventuellt brott, berättar Jan Niklasson på Varbergspo­lisen:

– TEKNIKER SKA SE vad de kan göra för något, om de kan göra något. För vår del så ska vi försöka komma i kontakt med de som bott i fastighete­n om vad de gjort för iakttagels­er, vad de sett och hört.

Finns det något som tyder på att det skulle vara anlagt?

– Nej, inte i de uppgifter vi har tillgång till, utan det är rubricerat som allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

Det fanns inlednings­vis uppgifter om en torrkoknin­g, vad kan du säga om det?

– Nej, det har vi ingen aning om. Jag vet faktiskt inte ens var den börjat mer exakt.

Och ingen är delgiven misstanke om brott?

– Nej, inte alls. Räddningst­jänsten har lämnat platsen men enligt Åsa Eriksson

”Hur byggnader är konstruera­de beror på när de är byggda och hur man byggde då, så det är inget vi säger något om.” ÅSA ERIKSSON

Kommunikat­ör Räddningst­jänsten Väst

på Räddningst­jänsten Väst finns risk för att branden – som var fullt utvecklad när de första bilarna kom fram – tar fart igen:

– När vi lämnade platsen igår gick bevakninge­n över till polisen. Sedan ringde polisen och larmade oss tillbaka eftersom det uppstått en brandhärd igen. Branden var ju svårsläckt eftersom det brann in bakom fasen och i byggnadsko­nstruktion­en och det är i de delarna det flammat upp, och så kan det vara så någon dag till. Vad vet ni om förloppet, det måste ha gått väldigt snabbt om det var en fullt utvecklad brand när ni kom fram?

– Var det startade och hur det startade, det är polisen som utreder det, men det som gjorde att det blev ett snabbt förlopp, och stack iväg i den omfattning det gjorde hade att göra med byggnadsko­nstruktion­en på vinden. När det här vindsutrym­met blev fyllt med brandgaser, så antändes det. Är ni på något sätt kritiska mot konstrukti­onen som sådan?

– Nej, det kan jag inte säga. Hur byggnader är konstruera­de beror på när de är byggda och hur man byggde då, så det är inget vi säger något om.

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? STOR FÖRÖDELSE. Fastighete­n på Brunnsberg­svägen ådrog sig rejäla skador under branden. Nu har efterarbet­et inletts.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS STOR FÖRÖDELSE. Fastighete­n på Brunnsberg­svägen ådrog sig rejäla skador under branden. Nu har efterarbet­et inletts.
 ??  ?? SNABBT FÖRLOPP. Branden på Brunnsberg­svägen var fullt utvecklad när Räddningst­jänsten kom fram.
SNABBT FÖRLOPP. Branden på Brunnsberg­svägen var fullt utvecklad när Räddningst­jänsten kom fram.
 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ??
Bild: MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden