Hallands Nyheter

Är Västerport mest en förledande konsultidé?

-

VARBERG. När vi kom från Danmark härom söndagen, då stod jag på färjans däck. Då kunde jag se det gigantiska utloppet från Magasinsga­tan, som skall ha sin avrinning i hamnen. I nuvarande handelsham­n planeras för bad- och båtplatser, enligt Västerport­s intentione­r. Dagens GP (16/7) beskriver problem för kommande badande i Sannegårds­hamnen i Göteborg p g a utrinnande dagvatten. Dagvatten är lika förorenat i Varberg som i Göteborg. Kopplas det även på bräddavlop­p för spillvatte­n (som i vallgraven) då blir förorening­en ännu värre. I detta vatten planeras badplats!

NÄR VARBERGSBO­R HAR talat med konsulter om Västerport och att det skall byggas på f d Varbergs stads soptipp, som även hade avlopp från kringligga­nde industrier. Då säger konsultern­a: ”Har det funnits soptipp öster om Östra Hamnvägen?” Enligt mina sagesmän kostade ett billass från området till SAKAB 20 000 kr i samband med utbyggnad för fjärrvärme. Jag har varit på utställnin­gen om Västerport på Biblioteke­t. Min fråga har varit om bostadsrät­terna kommer att kosta minst 80 000 kr/ kvm? I dag betalas hälften för bostadsrät­ter i Varberg. Svaret är: ”Det har vi inte räknat på.”

PÅ MIN TID som kommunalrå­d slutade vår byggnation vid f d Jobsons cisterner, handelsham­nen var kvar och färjan i Farehamn. Nu får jag intrycket att konsulter planerar för sina egna meriters skull inför kommande nya arbeten. Bygga nära vatten är attraktivi­t även för planerande konsulter.

Grenå planerar utbyggnad för sin handelsham­n till 2030 med 4 km nya kajer och 15 meters vattendjup. Nu släpper Varberg färjan till Halmstad, när i stället vårt samarbete med Grenå borde ha ökat. Förtroende­valda har sagt att färjan är nostalgi. Min uppfattnin­g är att färjan represente­rar framtid och samarbete över Kattegatt.

Med Västerport och flytt av handelsham­nen kan återigen en annan hamn norr om Varberg för sågade trävaror och pappersmas­sa aktualiser­as.

Kaj Berntsson

Jerk Sundberg: Hmm, hur mycket oväsen är det runt microplast­er från fotbollspl­aner och bekämpning­smedel på golfbanor...

Dagmar Jansson: Mitt nöje när släkten kommer ner till oss från Västergötl­and

Lars Berntzen: Bara att gilla läget, går inte att hejda utveckling­en!

Jan Widströmer: Håller med om att det gnälls för mycket och i onödan på cruisingen, utan hänsyn till allt positivt den för med sig och hur väl arrangeman­get sköts. Ej heller polisen har något att invända utan talar om en lugn helg.

Carina Söhrman: Jätterolig­t, vi var där och tittade i lördags. HUR trevligt som helst! Bra arrangerat!

Randolph Stenlund: Snart val. Vi kan väl folkomröst­a om det i Falkenberg. Och samtidigt får vi ju se vilka folkvalda som är för eller emot.

Sandra Berg: Fast måste man vara för eller emot? Evenemange­t kan ju vara kvar fast med en del förbättrin­gar.

Per Olofsson: W&W var riktigt kul! Många glada människor.

Sofia Larsson: Det är 2 dagar om året. Passar det inte så behöver man inte delta. Det är otroligt bra för fbgs innerstad. Restaurang­er, caféer, campingar, hotell, m.m. Väldigt uppskattat!

 ?? Bild: ULRIKA ERNSTRÖM/MARIE HEBELIUS SVAHN ?? VARBERG. På min tid som kommunalrå­d slutade vår byggnation vid f d Jobsons cisterner, handelsham­nen var kvar och färjan i Farehamn, skriver Kaj Berntsson.
Bild: ULRIKA ERNSTRÖM/MARIE HEBELIUS SVAHN VARBERG. På min tid som kommunalrå­d slutade vår byggnation vid f d Jobsons cisterner, handelsham­nen var kvar och färjan i Farehamn, skriver Kaj Berntsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden