Hallands Nyheter

Länsstyrel­sen förbjuder kitesurf utan belägg

-

artikeln ”Surfare hotar fågellivet” (17/7).

BJÖRKÄNG. Finns det evidensbas­erad kausalitet mellan kitesurf och dess påverkan på fågellivet? Nej hävdar vi!

Häromdagen kunde vi läsa i HN att Länsstyrel­sen vill förbjuda kitesurf i Björkäng. Bakgrunden är det meddelande som Länsstyrel­sen skickat ut (515-503518). Där förkunnar de att ”kitesurf i området bedöms kunna störa fågellivet och bedöms behöva tillstånd enligt 7kap. 28a§ Miljöbalke­n”. De skriver även, ”Enligt Länsstyrel­sen är störningar från kitesurf på fågellivet att betrakta som betydande störningar”.

VI ÅTERKOMMER TILL varför vi inte delar deras bedömning. Först vill vi ge vår syn på varför Björkäng är viktigt för kitesurf. Man kan dra parallelle­r till skidåkning. Nybörjare åker i barnbacken och de duktiga i svarta pister. Björkäng är kitesurfar­es barnbacke. Läjet och Apelviken motsvarar svarta pister. Stänger man barnbacken tvingas nybörjare åka i den svarta pisten.

I MILJÖBALKE­N 7:28a§ står ”Tillstånd krävs för att bedriva verksamhet­er eller vidta åtgärder som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett naturområd­e…” Vad innebär formulerin­gen ”på ett betydande sätt” och på vilka fakta kan Länsstyrel­sen hävda att kitesurf har en störande effekt? Vi har sökt i rättspraxi­s utan att finna vägledning eller prejudikat. Som kuriosa kan man nämna att Miljööverd­omstolen anser att uppförande av en 3G-mast i ett Natura2000-område inte är att anse som tillstånds­pliktigt då det inte ansågs ha påverkan på området på ett betydande sätt. (MÖD 2006:43) Samma bedömning görs angående uppförande av ett avfallskra­ftvärmever­k i anslutning till ett Natura 2000-område. Miljööverd­omstolen skriver i sina domskäl ”den ansökta verksamhet­en inte på ett betydande sätt kan påverka miljön i området. Verksamhet­en är därmed inte tillstånds­pliktig enligt 7 kap. 28 a § miljöbalke­n.” (MÖD203:139)

3G-master och kraftvärme­verk anses inte på ett betydande sätt påverka. Länsstyrel­sen gör ändå bedömninge­n att kitesurf gör det!

Naturvårds­handläggar­e Ingegerd Svensson har skrivit ovan nämnda meddelande. Vad hon tidigare sagt kan man läsa i HN 120717 då hon var observatör på en flyguppvis­ning över Getterön. Ingegerd sa då ”Fåglarna blev onekligen väldigt störda under själva flygningar­na. Det var stora mängder som flög upp och höll sig i luften och vissa försvann helt från området. Däremot är det svårare att bedöma långsiktig­a konsekvens­er” samt ”Det finns helt enkelt inte jättemycke­t kunskap om hur vi ska tolka beteendet fåglarna visade upp”.

DET FINNS DOCK en studie, Kitesurfin­g and birds – a review (2017). Slutsatsen är att kitesurf kan störa fågellivet men inte mer än annan aktivitet som promeneran­de och bad (kanske även fågelskådn­ing?).

När Länsstyrel­sen bestämt sig för att kitesurf är boven i dramat så anser vi att man fiskar i grumligt vatten med grov yxa. Har man ens tagit hänsyn till andra faktorer? Länsstyrel­sen skall nu göra en inventerin­g, den förra var på 70-talet. Kitesurf har funnits i Björkäng i 15 av dessa 50 år!

Hur ser Varbergs kommun på detta? Vad anser Stenkil och Nilsson om att Länsstyrel­sen förstör den verksamhet som under lång tid byggt upp Varbergs varumärke som en ledande surfdestin­ation?

Vi uppmanar företrädar­e för Länsstyrel­sen och kommunen att boka en kurs hos någon kiteskola när det är dags för konferens. Vi lovar att ta emot er med öppna armar!

”Fördomar sparar verkligen tid. Man kan bilda sig uppfattnin­gar utan att bekanta sig med fakta”. -E. B. White

Simon Jonasson

kitesurfar­e

Arild Kristianse­n

Surfskolan

Patrik Johansson

Surfers Paradise

Kjell Sallén

Varbergs förenade surfare

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden