Hallands Nyheter

Fritt fram att stänga reaktorer

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Ännu ett steg är taget mot reaktorstä­ngningarna på Ringhals. Och på Vattenfall är man mycket nöjda med måndagens beslut i mark- och miljödomst­olen.

– Det vi har sökt tillstånd för är att driva två reaktorer i stället för fyra och det kommer vi att kunna göra med i stort sett oförändrad­e villkor, konstatera­r kommunikat­ören Anna Collin.

Domslutet innebär att Ringhals 1 och 2 kan gå över till så kallad ”avställnin­gsdrift” och så småningom servicedri­ft för att sedan rivas. Reaktor 2 kommer att stängas av i slutet av 2019 och reaktor 1 i slutet av 2020.

”Ansökan om rivningsti­llstånd skickas in till domstolen i höst”

ANNA COLLIN, Vattenfall

Tillstånde­t innefattar också en utökad mellanlagr­ing av radioaktiv­t avfall. Det innebär att avfall som uppstår under avställnin­gsoch servicedri­ften (förberedel­ser inför själva rivningen) kommer att kunna lagras på plats.

– Vi kommer att lagra det inom vårt nuvarande inhägnade industriom­råde, säger Anna Collin.

Collin berättar också att ett av få förändrade villkor i det nya tillstånde­t är att vissa bullriga testkörnin­gar nu får påbörjas tidigast sju på morgonen, i stället för som tidigare klockan sex.

Nästa steg för Vattenfall är nu tillstånds­prövningen för själva rivningen.

– Ansökan om rivningsti­llstånd skickas in till domstolen i höst, och domen väntas cirka 1-1,5 år senare. Där behandlas till exempel transporte­r till och från Ringhals som våra närboende haft en del frågor om, säger Anna Collin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden