Hallands Nyheter

Allt upp i rök – vad händer?

-

Vad kan den drabbade räkna med när något av det värsta har hänt, att hus och hem har brunnit ned? HN frågade ett av Sveriges största sakförsäkr­ingsbolag.

I branden på Brunnsberg blev sexton lägenheter förstörda. Stora mängder egendom gick till spillo, även sådant med stort affektions­värde såsom arkitekten Håkan Culllbergs ritningar och böcker ur ett helt yrkesliv.

EFTER LÖRDAGENS BRAND på Brunnsberg sade en av de drabbde då till HN, Valentin Bogdanov:

– Fast det är bara saker. Det viktigaste är att man har vänner, familj och kärlek. Och det har jag kvar.

Men att plötsligt stå på utsidan av sin bostad som brinner, med de flesta av sina tillhörigh­eter kvar i branden, ställer så klart även det praktiska på prov.

Försäkring­sbolagen spelar då en stor roll. HN frågade Joakim Niklasson som är skaderegle­rare på If Skadeförsä­kring som är ett av landets större sakförsäkr­ingsbolag:

–Nummer ett är att ordna tak över huvudet. Det finns inte så mycket rätt eller fel, någon generell väg att gå, utan det är allt ifrån hotellrum till om släktingar eller vänner kan inkvartera en.

Hur är det med kläder?

–Efter tak över huvudet handlar det om att ta fram en summa pengar åt kunden för att köpa det mest nödvändiga för den närmsta tiden. Det är en summa som löser de första problemen: en uppsättnin­g kläder, hygienarti­klar, mat och liknande.

Hur är det med psykosocia­lt stöd och liknande, är det något som ingår?

– Ja, det gör det. Råkar man ut för en så här traumatisk upplevelse ingår i hemförsäkr­ingen ett kristerapi­skydd, ett kostnadssk­ydd för det.

På Derome som äger fastighete­n är försäkring­sfrågan vad gäller fastighete­n som sådan just ett påbörjat ärende, berättar Patrik Westin som är fastighets­chef:

– VÅRT FÖRSÄKRING­SBOLAG börjar nu med skadebesik­tningen, att titta på hur omfattande skadorna är. Hur är det med hyresgäste­rna, har alla tak över huvudet?

– Vi har ingen som står utan tillfällig bostad just nu men det betyder ju inte att alla har en långsiktig lösning.

MARCUS ÅLSNÄS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden