Hallands Nyheter

Allt större skulder för kommunen

- VAL 2018 STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Skuldsättn­ingen i Varbergs kommun växer stadigt. Men Mattias Bokenblom, forsknings­ansvarig på kommunsekt­orns gemensamma bank Kommuninve­st, ser ingen större anledning till oro.

– Det här är en situation som vi ser i de flesta kommuner i dag, och framför allt i tillväxtko­mmunerna. Vi står inför den största investerin­gspuckeln som kommunsekt­orn haft sedan miljonprog­ramsåren. I det läget är det inte konstigt om man är tvungen att öka skuldsättn­ingen, säger Mattias Bokenblom.

Att Varberg har gått från en helt skuldfri primärkomm­un (den del av kommunen som är skattefina­nsierad, det vill säga själva kärnverksa­mheten och inte de kommunala bolagen) till lån på flera hundra miljoner kronor är inte heller anmärkning­svärt i sammanhang­et, tycker Bokenblom.

– Det är inte helt ovanligt att kommuner har varit skuldfria när det gäller den skattefina­nsierade delen. Av de 600 miljarder kronor som de svenska kommunerna totalt har i lån så ligger cirka 100 miljarder kronor i den skattefina­nsierade delen, resten i den delen som är avgiftsfin­ansierad, det vill säga de kommunala bolagen, säger Bokenblom.

FÖR ATT HÅLLA nere skuldsättn­ingen kan en kommun välja att (förutom att avstå från att investera) höja skatterna eller sälja tillgångar. I Varbergs fall har man valt att exempelvis sälja fastighete­r såsom arrendetom­terna i Apelviken.

– I vissa fall har kommuner valt att höja skatten, men det är inte ovanligt att man säljer till exempel fastighete­r. I det läget är det viktigt att man räknar väldigt noga på alternativ­en. I nuläget är det billigt att låna och det kan bli dyrt i slutänden för en kommun att sälja exempelvis bostäder som sedan måste ersättas med nya, säger Mattias Bokenblom.

HAN PÅPEKAR OCKSÅ att i de fall som kommunen säljer fastighete­r till sina egna bolag (som till exempel Södertull och Tvillinghu­sen i Varberg) så innebär det naturligtv­is en intäkt i primärkomm­unens bokslut men påverkar inte kommunkonc­ernens ekonomi som helhet.

Sammanfatt­ningsvis menar Bokenblom att räntekostn­aderna inte kommer att sänka kommunerna. Den stora kostnaden kommer i stället att bli att betala för alla de nya lokaler som byggs.

– Det är själva investerin­garna som är kostnadsdr­ivande i sig. Och på sikt, om skatteintä­kterna inte fortsätter att öka i samma takt som de har gjort under nuvarande högkonjunk­tur, så riskerar det att bli ett problem, säger Bokenblom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden