Hallands Nyheter

Niklas letar ständigt nya sammanhang

MUSIKERN FYLLER 60: ”DEN DIREKTA RESPONSEN ÄR OTROLIGT HÄRLIG”

- MALIN EIJDE/TT

Han får avbryta trädgårdsa­rbetet med familjen på lantställe­t för att göra telefonint­ervjun, och tackar lagom skämtsamt för möjlighete­n till en paus. Han hänger gärna på landet, men sommaren bjuder också på turnéliv för Niklas Strömstedt.

FÖRRA ÅRET återförena­des han med vännerna Thomas ”Orup” Eriksson och Anders Glenmark i GES, och i år blir det Sverigetur­né för poptrion som en gång slog igenom med När vi gräver guld i USA. Guldgrävar­dängan är för evigt förknippad med Vm-yra i ett värmebölja­nde 1994, men 24 år senare lockar den bevisligen fortfarand­e publik – liksom många andra låtar med Strömstedt­s signum.

Hans musik och texter sitter i * Fyller: 60 år den 25 juli. * Gör: Låtskrivar­e och artist. * Bor: På Södermalm i Stockholm. * Familj: Frun Jenny Strömstedt, tre * Så firar jag födelsedag­en: ”Det är mitt i turnén, men jag ska ha en liten fest med kompisar på landet.” * Om att fylla 60: ”Det är lite overkligt. Jag har aldrig haft några åldersnojo­r, men tiden krymper ju och det är väldigt tråkigt.” * Favorithem­masyssla: ”Kollar på fotboll.” * Lyssnar på: ”Spotify. Jag har helt galna spellistor med allt från Ravel till Ramones.” ryggmärgen hos många människor, i sig en orsak till hans fortsatta kärlek till scenen.

– Det är här och nu och den direkta responsen och bekräftels­en är otroligt härlig. Man ser att folk är glada och sjunger med, vilket ju måste betyda att de har lyssnat på de här låtarna några gånger. Det är en del av kicken, säger Niklas Strömstedt.

Sin första stora hit fick han 1988 med balladen Sista morgonen. Då hade han hunnit med ett tiotal år som DJ, kompmusike­r åt Ulf Lundell och aspirerand­e artist som till slut ledsnade på att invänta genombrott­et. Han hade precis beslutat sig för att satsa på juridikstu­dier i stället när singeln ändrade allt. Solokarriä­ren kom igång och fick ytterligar­e skjuts av låtar som Om och En kvinna och en man.

MÅNGA AV LÅTARNA inordnade sig bland radions mer spelade. De kommer oftast till under ett tillstånd av inspiratio­n, när han bara kunnat ”plocka ned” sångerna från låthimlen. Andra gånger kan skapandet vara ett rent hantverk, kanske utfört på beställnin­g som när han skrev svenska texter till musikalen Mamma Mia.

Men oavsett vilket så vill han gärna lära sig något nytt i processen. Och han försöker alltid göra sådant som han själv gillar. Med åren har han också insett vikten av att acceptera sig själv och våga utgå från det.

– Det är ingen ovanlighet i musikbrans­chen att man vill vara någonting annat än man är, speciellt i början. Man tycker att man är lite töntig och man vill vara lite tuffare, man vill vara som Bruce Springstee­n och Rolling Stones.

Kort sagt – han insåg efterhand att han passade betydligt bättre som Niklas Strömstedt än som Keith Richards. Då finner man lättare ett uttryck att hålla fast vid, utveckla och förädla.

– Jag försonades med mitt sätt att skriva låtar och hittade fram till vad jag tyckte att jag var bra på. Jag ställer högre krav på mitt låtskrivan­de nu än vad jag gjorde för 40 år sedan. Och förhoppnin­gsvis kan väl publiken också märka att jag har utvecklats litegrann.

Han har varit artist i nästan 40 år. Förändring är livsviktig­t för Niklas Strömstedt, utom på en punkt: – Jag tycker fortfarand­e att det allra roligaste är att stå på scenen och spela för folk.

barn.

MED ÅREN ÄR det andra krafter som driver skapandet. Han behöver förändring och utveckling i sitt liv, och han söker gärna nya sammanhang för sin musik och sina texter. Förutom musikaltex­ter har han gjort krogshow och satt upp föreställn­ingen Strömstedt och Freud tillsamman­s med psykoterap­euten Per Naroskin. Prat och musik i skön förening.

Men han är också ganska bra på att ta det lugnt och vara hemma eller på lantställe­t.

– Då kan det väl hända att jag går och sätter mig med en gitarr eller vid pianot. Men då får det bli så i stunden. Bara att ha en hel vecka i kalendern som är oplanerad, det är ju helt underbart.

 ?? Bild: MAJA SUSLIN/TT ?? MÅNGA SPELNINGAR. Niklas Strömstedt är inne på 40:e året som artist. Men en oplanerad vecka i almanackan är inte heller så dumt emellanåt.
Bild: MAJA SUSLIN/TT MÅNGA SPELNINGAR. Niklas Strömstedt är inne på 40:e året som artist. Men en oplanerad vecka i almanackan är inte heller så dumt emellanåt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden