Hallands Nyheter

Özils avhopp eldar

FOTBOLL: MIGRATIONS­POLITIKEN FLYTTAR TILL FOTBOLLSPL­ANEN

-

De turkiska politikern­a var snabba med sina hejarop efter Mesut Özils besked att han slutar i det tyska landslaget.

”Jag gratulerar Mesut Özil som, genom att lämna landslaget, har gjort det vackraste målet mot fascismens virus”, skriver Turkiets justitiemi­nister Abdulhamit Gul på Twitter.

President Tayyip Erdogans talesperso­n twittrade också ut sitt stöd: ”... Vilken skymf för dem som hävdar att de är toleranta och multikultu­rella!”.

NÄR TYSKLANDS förbundska­nsler Angela Merkel uttalar sig blir det tydligt att det som började med en poserande Özil tillsamman­s med Erdogan alltmer blivit en migrations­debatt. Personer med turkisk bakgrund är den största invandrarg­ruppen i Tyskland och Özilbråket kastar nu ljus på relationen mellan Tyskland och det turkiska folket.

Merkel säger via sin talesperso­n att hon respektera­r Mesut Özils beslut och att hon ”värderar Mesut Özil högt”. Hon poängterar samtidigt att majoritete­n av de personer med turkisk bakgrund som bor i Tyskland är välintegre­rade i samhället.

Uttalandet kommer i skuggan av en debatt om att en stor ökning av invandrare i landet lett till ökade sympatier för det högerpopul­istiska partiet Alternativ­et för Tyskland (AFD). Flera tyska politiker menar nu att Özils avhopp är en seger för AFD.

Mesut Özils avhopp från det tyska landslaget blir allt mer en migrations­debatt. Efter att ha hyllats av turkiska politiker uttalar sig nu förbundska­nsler Angela Merkel. – Kanslern värderar Mesut Özil högt. Han är en fotbollssp­elare som har bidragit mycket till landslaget, säger Merkel genom sin talesperso­n.

ÖZIL SÄGER ATT han slutar på grund av att han känt av ”rasism och respektlös­het” från det tyska fotbollsfö­rbundet och att han blivit orättvist beskylld för Tysklands tidiga uttåg ur VM. Özil är starkt kritisk till Reinhard Grindel, ordförande för tyska fotbollsfö­rbundet, DFB:

”I Grindels ögon är jag tysk när vi vinner, men jag är invandrare när vi förlorar”, skrev Özil i sociala medier.

Justitiemi­nister Katarina Barley skriver på Twitter att det är ”en larmsignal om en stor tysk spelare som Mesut Özil inte längre känner sig önskad i sitt land på grund av rasism och inte känner sig represente­rad av DFB”.

 ??  ?? LÄMNAR. Mesut Özil slutar i det tyska landslaget. Detta har startat en stor debatt i både Tyskland och Turkiet.
LÄMNAR. Mesut Özil slutar i det tyska landslaget. Detta har startat en stor debatt i både Tyskland och Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden