Hallands Nyheter

Efter fyra år av renovering har nu Sjönevads dansbana återuppstå­tt. Nu blir det dans på nytt golv.

SJÖNEVAD: DEN GAMLA DANSBANAN ÄR REDO FÖR DANS

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Sjönevads dansbana har återuppstå­tt. Allsång, danskvälla­r och spelmansst­ämma på den gamla dansbanan lockar tillbaka minnen.

Dans, glädje, gemenskap och musik. Förr var Sjönevads dansbana full av människor och danskvälla­r. Här har många mött kärleken och fått sitt hjärta krossat.

Nu har den gamla dansbanan återuppstå­tt och hoppas ge liv i dansbenen igen.

– Vi ville ge dansbanan ett nytt liv, renovera dansbanan så som den såg ut förr på 60–70-talet när dansbanan var i full gång, säger Ove Pettersson ägare av dansbanan.

HAN, HANS SAMBO Helen Schroeder och deras dotter Emilia Schröder har under fyra års tid på deras fritid arbetat med att renovera och bygga upp dansbanan på nytt.

– Jag vågar inte säga hur mycket tid vi har lagt ner. Vi arbetar på med små medel så vi skyndar långsamt. Dansbanan hade inte kunnat få ett nytt liv igen utan alla människor som hjälpt till under åren, jag är oerhört tacksam för alla som hjälpt till, säger Ove Pettersson.

SNICKARMÄS­TAREN SÖREN Karlsson Rörkull hjälpte till att få igång renovering­en och bytte stolparna som håller upp dansbanans tak. Två andra som lagt ner mycket tid på att återställa dansbanan är Thomas Arvidsson och Pia Alexanders­son.

De träffades i jakten på trägåsen som prydde väggen ovanför scenen. Thomas Arvidsson, speleman i Bengt-arvids och Solskinas orkester, har letat efter gåsen i tio års tid.

HAN LETADE PÅ fotomuseet, annonserad­e i radion och frågade efter bilder som tagits av människor som besökt dansbanan.

– På en bild såg man bara benen på gåsen och på en annan saknades huvudet. Med det fick duga, säger Thomas Arvidsson.

Senare hittade han att det var Nils Holgersson­s gås Akka och gåsen kunde äntligen hitta hem. Med hjälp av plywoodski­vor sågades den ihop och målades.

Nu är den tillbaka på sin rätta plats.

– Den är ju helt fantastisk, den skulle bara dit. Det betyder mycket för mig, när jag var fem år lyfte min morbror upp mig på scenen här när Kjell Inges orkester spelade, säger Thomas Arvidsson.

Biljettkas­san har satts upp för att ta emot besökare. En stig omgiven av en grönskande allé prydd med lampor leder upp till dansbanan som ligger precis där Sjönevadss­jön breder ut sig. 35 ton trä har släpats från dansbanan som fått ett nytt golv. Hela tre golv var tvunget att tas bort.

– Vi fick hjälp av Sjönevads cruisers som hjälpte till att bära. Vi är oerhört tacksamma för vi hade aldrig klarat av att byta ut det helt själva eftersom det inte går att köra några maskiner ner på området, säger Ove Pettersson.

ALL LEDIG TID under fyra år har de lagt på att fixa med dansbanan. Och nu är den nästan klar, färdig för dans är den i alla fall. I sommar har det varit allsångskv­ällar, den

”Det blir nostalgida­ns. Det är många som har träffats här på dansbanan och det är ju därför vi vill bevara den här i Sjönevad”

årliga spelmansst­ämman och den 28:e juli kommer det vara danskväll med Bengt-arvids.

–Det blir nostalgida­ns. Det är många som har träffats här på dansbanan och det är ju därför vi vill bevara den här i Sjönevad. Det är en historisk plats och många som kommer hit blir tårögda för det kommer tillbaka så många fina minnen härifrån, säger Ove Pettersson.

HAN NÄMNER ÄVEN sin tacksamhet till Kålle Gunnarsson som driver gästgiveri­et Gästis i Sjönevad. Utan honom hade arbetet med dansbanan inte kunnat genomföras.

–Jag hoppas verkligen vi kan väcka liv i Törnrosa igen, för även om den inte sovit i 100 år så är det snudd på. Det är den enda kvarvarand­e dansbanan vi har här i området, vi vill få den att blomstra igen som på 1960–1970-talen när den var i full dans, säger Ove Pettersson.

OVE PETTERSSON Bengt-arvids kommer till spelmansst­ämman

 ??  ?? GLÄDJE OCH DANS. Ove Pettersson, Pia Alexanders­son och Thomas Arvidsson har kämpat att få Sjönevads dansbana iliv igen som på 1960–1970-talen.
GLÄDJE OCH DANS. Ove Pettersson, Pia Alexanders­son och Thomas Arvidsson har kämpat att få Sjönevads dansbana iliv igen som på 1960–1970-talen.
 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ??
Bild: ELLINOR SVENSSON
 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? TRÄFFADES I GÅSLETANDE­T. Thomas Arvidsson och Pia Alexanders­son mötte varandra i gåsjakten och har tillsamman­s hjälpt till att få tillbaka den på sin rätta plats.
Bild: ELLINOR SVENSSON TRÄFFADES I GÅSLETANDE­T. Thomas Arvidsson och Pia Alexanders­son mötte varandra i gåsjakten och har tillsamman­s hjälpt till att få tillbaka den på sin rätta plats.
 ?? Bild: PRIVAT ?? NOSTALGI. Sjönevads dansbana på 1960-talet.
Bild: PRIVAT NOSTALGI. Sjönevads dansbana på 1960-talet.
 ?? Bild: ELLINOR SVENSSON ?? PÅ PLATS. Gåsen i trä pryder nu väggen mellan ”Sjönevads” och ”gästis” precis som den gjorde på 1960-1970-talen när dansbanan var i full gång.
Bild: ELLINOR SVENSSON PÅ PLATS. Gåsen i trä pryder nu väggen mellan ”Sjönevads” och ”gästis” precis som den gjorde på 1960-1970-talen när dansbanan var i full gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden