Hallands Nyheter

Tre medaljer blev det för Cathrin Uvestedt på SM i varpa

- CHRISTOPHE­R VALLERIUS

Cathrin Uvestedt har tillhört Varbergs Varpaklubb i många år men på SM i Sunne tog hon medaljer för en annan klubb.

– Egentligen tillhör jag ju Varbergs VK men mina lagkompisa­r fick förhinder. Och sedan var det en tjej från Västra Frölundas Varpaklubb som saknade en också så därför gick jag över för att kunna vara med på SM, säger Cathrin Uvestedt.

Och det visade sig bli ett lyckat drag för totalt tre medaljer blev det, ett guld och två silver.

– Min förening var kanske inte jättenöjda med mig för de skojade innan och sa att: ”åk nu inte upp och ta guld”, men så blev det så, säger Cathrin.

FÖRSTA DAGEN BLEV det silver i individuel­l kula, där två spelare tävlar mot varandra på samma bana. Varpa kan enkelt förklaras som en variant av boule där de tävlande kastar stenar (varpor) mot en pinne (sticka). Sedan gäller det att komma så nära stickan som möjligt.

– Den som hamnar närmast stickan får ett poäng och sedan spelar man då i bäst av två kulor som det heter. En kula är tolv kast så det blir totalt 24 på två kulor, säger Cathrin.

Även i lagkula, tillsamman­s med lagkompise­n Margareta Sasse, blev det silver och i centimeter­kastningen blev det sedan guld för Cathrin.

– I CENTIMETER mäter du efter varje kast hur långt det är till stickan och du gör totalt 36 kast. Och vi var sex tävlande på min bana. Sedan efter ett tag så var det någon som frågade mig vad jag hade för resultat och när jag sa vad jag hade så sa de: ”då har du nog tagit guld”. Men jag tänkte bara att: ”nej, det kan inte stämma”, skrattar Cathrin.

Men med ett resultat på 756 centimeter totalt var det precis så det låg till. Sm-guldet till Cathrin.

– Jag hade nästan inte hunnit landa i att vi vann silver innan jag tog guld. Men det känns skitkul och det har varit en dröm att få kliva upp på Sm-pallen, säger hon och fortsätter:

– 2013 fick jag diskbråck och kunde inte gå på högerbenet. Så bara att kunna kasta igen har varit en vinst i sig. Så det känns fantastisk­t att jag fick ta revansch på mig själv och det var verkligen en viktig vinst för mig personlige­n.

 ??  ??
 ?? Bild: PRIVAT ?? LAGBYTE. Cathrin Uvestedt tillhör i vanliga fall Varbergs Varpaklubb men på SM i Sunne fick hon tävla för Västra Frölunda.
Bild: PRIVAT LAGBYTE. Cathrin Uvestedt tillhör i vanliga fall Varbergs Varpaklubb men på SM i Sunne fick hon tävla för Västra Frölunda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden