Hallands Nyheter

Totalförbu­d mot eldning i Halland

NYHETER: Falkenberg­s och Varbergs kommuner inför totalt eldningsfö­rbud på alla platser, även egen tomt, efter en uppmaning från MSB.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

Totalt eldningsfö­rbud – även på egen tomt – gäller från och med midnatt i Falkenberg­s och Varbergs kommun, efter en uppmaning från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap MSB till landets alla kommuner.

Tidigare i veckan varnade MSB för den allt svårare torkan i södra Sverige, från Mälardalen och Söderut. Förutom att myndighete­n nu uppmanar alla landets kommuner att införa totalt eldningsfö­rbud uppmanar myndighete­n också kommunerna i den delen av landet att tänka på sin beredskap.

Det totala eldningsfö­rbudet innebär att all eldning och grillning utomhus är förbjuden på alla platser från och med 00.00 den 26 juli berättar Klaus Heinsvig på Räddningst­jänsten Väst:

– Inga öppna lågor över huvud taget, ingen glöd, ingen gasolgrill, inte någonstans.

KLAUS HEINSVIG ANSER att Räddningst­jänsten Väst har god beredskap för det värsta:

–Rent krasst, vi har en räddningss­amverkan i Halland och har gemensamt tittat över våra resurser, vad vi kan släppa iväg både vad gäller personal och material till bränderna uppåt landet. Där har vi varit tydliga med att vi måste behålla vår grund, det vi har normalt för att det ska fungera.

Utöver ett större fordon är det främst sådant som legat i förråd * Det är inte tillåtet att göra upp eld i skog och mark eller villaträdg­årdar, grilla på privat tomt, grilla ute i naturen, och oavsett om du har en riktig grill eller använder de särskilt iordningst­ällda grillplats­er som finns i våra naturområd­en. * Det är inte heller tillåtet att använda engångsgri­ll, gasolkök eller fyrverkeri­er. * Tänk särskilt på riskerna vid arbete i skog och mark, samt vid rökning i skog och mark.

som gått iväg till bränderna i Dalarna, till exempel slang:

– Vi kommer att klara en hyfsat stor brand. Vad betyder ”hyfsat stor brand”?

– En hyfsat stor brand rör sig runt 100–200 hektar (en hektar är 10.000 kvadratmet­er, reds. anm). Det ska vi klara av, även om det blir ansträngt. Vi har ju inte dragit ned på vår beredskap någonstans. Allt vi släppt iväg är en tankbil och vi har fortfarand­e en ordentlig beredskap om det skulle hända något.

MÅNGA AV DE räddningsa­rbetare från Falkenberg och Varberg som åkt till bränderna i Dalarna – sex, sju personer – skulle egentligen ha haft semester, och är ersatta under tiden:

– Än så länge är det inget som påverkar vår beredskap, det är ju om det blir något större, säger Klaus Heinsvig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden