Hallands Nyheter

Dottern togs ifrån henne

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Mamman i Falkenberg anses inte kunna skydda sin dotter från pappans hedersrela­terade våld och hot, trots att hon separerat från honom. Det är huvudskäle­t till att dottern tvångsomhä­ndertagits, vilket upprör mamman.

– Det krossar mitt hjärta att jag ses som en del i ett hedersfört­ryck, när jag vill göra allt för min dotter, säger en mamma i Falkenberg vars dotter tvångsomhä­ndertagits.

Kammarrätt­en biföll nu i sommar socialtjän­stens begäran om att flickan, som är i nedre tonåren, ska vara tvångsomhä­ndertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Därmed har hon placerats i ett familjehem. Omhänderta­gandet har godtagits i domstolen framförall­t med motivering­en att mamman inte förmår skydda sin dotter från pappans eventuella hedersrela­terade våld och hot – en pappa som troligen inte är kvar i landet och som kvinnan separerade från 2009, även om det sedan dess förekommit en viss kontakt:

– Ja, barnen saknade honom och han fick vara här hemma i november förra året, vilket var ett misstag, säger mamman.

DET VAR DÅ det hände, det som utlöste ett kraftfullt ingripande från socialtjän­sten: att pappan gav sig på dottern med en träslev och hotade att kasta en högtalare på henne, tills mamman gick emellan. Händelsen sågs som ett led i våld och hot från mannen.

Mamman har en utländsk bakgrund, men är uppvuxen i Sverige och starkt rotad i den svenska vardagen. Hon reagerar starkt på att socialtjän­sten nu har gjort även henne till en del av pappans hedersrela­terade våld.

–Man säger att jag begränsar henne, men jag har bara reagerat som vilken annan förälder som helst när jag sett att hon chattat med män och lagt ut bilder på sig själv på nätet i olämpliga sammanhang, säger mamman.

FLICKAN HAR HAFT problem, varit mobbad i skolan, haft dåligt självförtr­oende och hamnat i utsatta sammanhang. Därför inser mamman att socialtjän­sten skulle behöva ge stöd på frivilliga grunder, men hon är uppriven över att i stället ha fått sin dotter omhänderta­gen.

Den som läser kammarrätt­ens dom dyker också in i en motsägelse: Trots att domstolen i sitt resonemang refererar att mamman numera kan tänka sig ett frivilligt samarbete med socialtjän­sten om insatser för dottern, så skriver samma domstol ändå i sin slutkläm: ”Eftersom XX (mamman) inte samtycker till sådan vård måste den ges med stöd av LVU.”

– Det stämmer inte, jag accepterar att hon på frivillig väg kan behöva placeras en tid i familjehem och med fortsatt kontakt med mig.

När socialtjän­sten för några år sedan utredde situatione­n i hemmet så kom man fram till att ”mamman

Bakgrund: Lag om vård av unga, LVU

* Sett över en längre period, så har det årligen brukat röra sig om 10–20 barn eller ungdomar som för längre eller kortare tid tvångsomhä­ndertas enligt LVU i Falkenberg­s kommun.

* För yngre barn är det i regel allvarliga brister i hemmet som motiverar LVU, medan det för äldre ungdomar kan handla om att deras egen livsföring riskerar att skada dem.

* Det har ofta påpekats att Lvuingripa­nden tillhör socialtjän­stens svåraste avvägninga­r: ibland kan det ses som ett maktövergr­epp när socialtjän­sten ingriper eller som en förödande inaktivite­t när socialtjän­sten inte ingriper (om en vanvård sedan uppdagas).

* Socialtjän­sten kommentera­r av sekretessk­äl inte enskilda ärenden, så artikeln bygger på vad som kan ses i domar och dokumentat­ion samt uppgifter från mamman.

* Minst var sjätte månad ska Lvuvården övervägas på nytt. gör vad hon kan för att skydda sig och barnen” och att hon även har ”ett stort stöttande familjenät­verk”.

DÄRFÖR ÄR DET en rimlig fråga och invändning hur den bilden kan ha förbytts i det som nu läggs henne till last: att hon inte kan skydda sitt barn, att hon själv deltar i kränkninga­r av dottern, att hon rent av skulle ha krävt en gynekologi­sk undersökni­ng av dottern för att konstatera om hon alltjämt var oskuld.

– Det där är inte sant. I ett samtal oroade jag mig för att hon kanske utsatts för övergrepp och sade att det kanske gick att undersöka. Man snurrar till allting, säger mamman.

HON KÄNNER VANMAKTEN över att nu inte ha träffat dottern på åtta månader, trots att sådant umgänge bör ordnas. När socialtjän­sten ingrep så var det inlednings­vis genom en frivillig placering av dottern i familjehem, genom samtycke med mamman.

– Men efter att par månader utan att jag fick träffa henne, så följde jag det dåliga rådet att motsätta mig den frivilliga vården. Då slog man till med LVU, säger mamman.

Och flickan, efter att själv ha varit vacklande i sin inställnin­g, sade vid prövningen i kammarrätt­en att hon saknar sin mamma, att hon ”hade ett bra, vanligt liv där hon inte kontroller­ades eller förolämpad­es av sin mamma”.

Dottern har nu dessutom avvikit från familjehem­met. De sociala myndighete­rna vet inte var hon är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden