Hallands Nyheter

Så fungerar varningen

- TOVE GONTRAN tove.gontran@hn.se

I lördags skickades ett viktigt meddelande till allmänhete­n (VMA) ut. Det innehöll felaktig informatio­n, och alla verkar inte ha fått det. HN reder ut vad som gäller för VMA.

Många fick meddelande till sina mobiler i lördags med varning för brandrök i Varberg, ett så kallat viktigt meddelande till allmänhete­n (VMA). Andra fick det inte. Meddelande­t innehöll även felaktig informatio­n. HN reder ut hur VMA fungerar.

”Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg med kraftig rökutveckl­ing som följd”. Räddningst­jänsten Väst blev nedringda efter att Vma-meddelande­t som skickades ut i lördags innehöll en felaktig platsangiv­else. Åsa Eriksson, kommunikat­ionsstrate­g på räddningst­jänsten Väst, beklagar att det blev fel.

– Men vi har utgått från rätt adress och SOS Alarm har ringat in en radie för vilket område som ska varnas. Varningen gick alltså ut till rätt människor. Det är olyckligt att det blev fel, men det är mänskliga faktorn och vi hade vårt huvudfokus på att släcka branden och livräddnin­g, säger hon.

VMA ÄR ETT varningssy­stem som används för att varna folk som befinner sig på platser där det, av någon anledning, har uppstått fara för allmänhete­n. Räddningst­jänsten, polisen, smittskydd­släkare, SOS Alarm och ledning vid anläggning­ar med farlig verksamhet är behöriga att besluta om VMA. Meddelande­t skickas ut via flera olika kanaler (se faktaruta). Den som begär ett VMA kontaktar den regionala Sos-centralen som förmedlar kontakt med Sveriges radios sändningsl­edning, vilka i sin tur kontaktar berörda tv-bolag. I vissa fall skickas även meddelande­t även ut via sms till mobiltelef­oner som är registrera­de i området eller befinner sig där.

EFTER HELGENS VMA i Varberg har det uppdagats att det verkar godtycklig­t vilka som fått sms-varningen. Signaturen ”40-talist, med erfarenhet av räddningst­jänst” skriver på Ordet är fritt att han och hans fru befann sig på samma plats, men bara en fick meddelande­t.

– Den vanligaste anledninge­n till detta är att mobiltelef­onen haft dålig täckning eller varit avslagen. För att få sms ska du antingen vara adressregi­strerad i området eller ha mobilen påslagen med täckning, säger Per Einerfors, presstales person på SOS Alarm.

Vidare förklarar han att VMA via sms endast är ett komplement till de ordinarie kanalerna (radio, tv, tutor och talmeddela­nden). Det är upp till den som beställt meddelande­t att bedöma om det även ska skickas ut via sms.

– Det är viktigt att nämna i sammanhang­et är att VMA via sms är ett komplement, samt att det aldrig går att garantera att samtliga inom ett drabbat område lyckas motta informatio­nen, säger Einerfors.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? INFORMATIO­N. På lördagen fick många i Varberg ett VMA i form av ett sms som varnade för röken från branden på Brunnsberg­svägen.
Bild: KALLE PETTERSSON INFORMATIO­N. På lördagen fick många i Varberg ett VMA i form av ett sms som varnade för röken från branden på Brunnsberg­svägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden