Hallands Nyheter

Livets gång.

Jonathan Strömberg från Falkenberg vann i våras pris för sin surffilm. Han gillar att ha många bollar i luften.

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Han har varit och surfat i Bali, Portugal, Costa Rica och Sri Lanka. Han håller i skimboarde­vents i hela Sverige, filmar och fotografer­ar. Han har vunnit ett pris för sin film om surfing vid Lofoten. Det är mycket som händer för Jonathan Strömberg. Och trots att 29-åringen från Falkenberg har många projekt igång försöker han få tid att göra saker som gör honom lycklig.

– Jag har alldeles för mycket jobb nu men det är jobb jag tycker är roligt. Men jag är nog lite störd, det krävs en viss galenskap. Mina nära skulle nog beskriva mig som smärtsamt optimistis­k med mycket energi, säger han och skrattar.

Ja för trots att det är full rulle och telefonen ringer i ett är Jonathan Strömberg glad över allt vad livet ger honom. Surfingen har betytt oerhört mycket för honom genom åren.

– Jag älskar surfkultur­en. Du träffar så många människor från olika platser i världen som möts i samma intresse, säger han.

Han träffade sin kärlek på Sri Lanka för ett och ett halvt år sen då de jobbade på samma surfföreta­g, Lapoint. Hans flickvän Maja Karlström delar kärleken till vattnet och Varberg.

– Vi båda älskar att surfa, är lite galna och har sjukt kul tillsamman­s, säger Jonathan och skrattar.

– Sen delar vi också att vi inte gillar svenska vintrar så då hyr vi ut lägenheten i Varberg och sticker ut och reser.

HUR ALLTING STARTADE är någonting som Jonathan inte så ofta pratar om. Men han berättar att hans liv förändrade­s helt efter att hans familj var med i tsunamin 2004. Han var då 14 år gammal. Hela familjen klarade sig, men han tror att det hade varit annorlunda om de hade mist någon.

– Jag har stor respekt för havet och jag skulle aldrig vara den person jag är i dag om jag inte varit med om tsunamin. Det har gett mig perspektiv om vem jag vill vara och hur jag vill spendera min tid. Vill jag göra någonting så gör jag det.

Surffilmen vid Lofoten, Arctic January, vann i maj i år förstapris i tävlingen Cold Hawaii Surf Competitio­n i Klitmøller i Danmark. Åtta dagar spenderade Jonathan Strömberg i Lofoten tillsamman­s med filmaren och producente­n Hallvard Kolltveit och surfaren Oliver Hartkopp.

– Det var utmanande att stå och filma på våta klippor när det blåser 18 meter i sekunden men det är det bästa jag gjort i hela mitt liv.

DE VILLE GÖRA en film som gav en bild av Lofoten man aldrig sett innan. Surfa i kallvatten är utmanande. Jonathan berättar att när Oliver kom upp ur vattnet kunde han inte ens prata för det var så kallt.

– Han gjorde ett jävla jobb. Vi trodde aldrig att vi skulle vinna men när vi fick reda på det flög Ollie upp och råkade armbåga mig i näsan. Sen kom glädjetåra­rna. Jag har aldrig varit med om något liknande, det var helt magiskt.

Med sommaren är det många olika projekt igång och det verkar som Jonathan Strömberg alltid har saker på gång. Men han försöker hitta tid för sig själv, ut och campa eller bara vara.

– Jag försöker se saker positivt, i alla fall i min egen lilla bubbla. Vi har ganska kort tid här i livet och jag tror det är viktigt att vara lycklig i det man gör och ta sin tid att göra det man vill.

 ??  ??
 ?? Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON ?? HAVET LOCKAR. Ända sen Jonathan Strömberg var liten har kärleken till havet varit stor.
Bild: EDITH CAMILLA SVENSSON HAVET LOCKAR. Ända sen Jonathan Strömberg var liten har kärleken till havet varit stor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden