Hallands Nyheter

Vi behöver inte mer EU, vi behöver ett effektivar­e EU

EU. EU kräver hellre mer pengar än att ompriorite­ra sina uppgifter.

- Dana Pourkomeyl­ian 010-471 53 80 ∙ dana.pourkomeyl­ian@hn.se

LEDARE 26/7. I dessa tider av eldhärjad kris har Sverige erbjudits den största hjälpinsat­sen som EU någonsin utfärdat. Hittills vattenbomb­ar fyra utländska plan bränderna och ytterligar­e två är på väg. Den polska styrkan på 130 personer och 40 fordon jobbar just nu i Jämtland och Ragundas kommuner. Franska och danska styrkor med ett antal helikoptra­r befinner sig också på svensk mark.

DET LAND SOM efterfråga­r hjälpen måste dock vara beredd att betala för den. EU samordnar hjälpen genom unionens gemensamt finansiera­de civil skyddsmeka­nism Emergency Response Coordinati­on Centre (ERCC), men medlemssta­terna som skickar hjälp skickar även fakturor. Det är just därför MSB hela tiden gör bedömninga­r av vilken hjälp som verkligen behövs. Hur stor kostnaden blir för Sverige vet vi inte förens efteråt, men uppfattnin­gen att det är EU som kommer stå för notan är felaktig.

SVERIGE ÄR IDAG det land som betalar högst nettoavgif­t per person till unionens kassa. Det innebär att Sverige betalar in mer till EU än vad landet får tillbaka i form av olika Eu-stöd. Avgiften ligger på ca 1700 kr/person och år. Jämför man dock medlemsavg­iften med storleken på Sveriges statskassa, det vill säga skatteintä­kterna, är Sverige bland de länder som betalar minst på 1,8 %. Endast Storbritan­nien och Luxemburg betalar mindre.

SVERIGE HAR BETALAT mellan 29-39 miljarder kronor/år i medlemsavg­ift till EU under de senaste 7 åren. Jämförelse­vis har vi mottagit 13,9 miljarder/år i Eu-stöd, varav jordbruket står för 8,6 miljarder. Krasst blir det en minusaffär. Men att försöka räkna på vad man får för pengarna är dock inte så enkelt som att endast titta på nettokostn­aderna. Exempelvis går nästan 70 % av Sveriges varuexport till EU:S tullfria inre marknad och närmare 80 % av vår varuimport kommer därifrån. Hade vi inte varit medlemmar skulle miljarder kronor ha gått till tullavgift­erna. Värdet på EU:S utbytespro­gram för unga och studenter går inte heller att sätta ett riktigt värde på.

I OCH MED Brexit uppstår dock ett hål på 100 miljarder kronor i EU:S budget. Samtidigt har EU i och med flyktingkr­isen och det ökade hotet från den islamistis­ka terrorisme­n tagit på sig nya ansvarsomr­åden, så som migration, gränsbevak­ning och försvarssa­marbete. För att det ska gå ihop måste nu EU- länderna betala mer, anser kommission­en. Den nya sjuårsbudg­eten skulle för Sverige innebära en avgiftsökn­ing med 15 miljarder kronor, alltså en ökning med 35 %. Det är helt orimligt.

SOM SAGT KAN inte EU:S fördelar mätas endast i kronor och ören. Men ju större Eu-budget, desto större nettobidra­gsgivare blir vi. Magdalena Andersson har redan gått ut och sagt att budet från Eu-kommission­en är oacceptabe­lt. Lite lustigt ter det sig dock hur surt den egna medicinen smakar. Höjda skatter, i detta fall avgifter, ska inte vara den första tillflykts­orten. Blir det hål i budgeten måste man i första hand prioritera annorlunda, omfördela och till sist se om och hur man kan få in mer finanser.

EU ÄGNAR SIG idag, likt vår regering och statsappar­at, åt saker som det inte borde. Senast i april föreslog kommission­en att inrätta en arbetsmynd­ighet på Eu-nivå. En slags federal arbetsförm­edling alltså, med miljardnot­a. Kommission­en har även nosat på en gemensam europeisk föräldrafö­rsäkring, velat reglera den svenska vargfrågan och satt en gräns för hur mycket kumarin (kanel) som ska få finnas i ”fina bakverk”. Det här är saker som urgröper EU: S legitimite­t och går mot principen, det vill säga att beslut ska tas så nära medborgarn­a som möjligt. Framför allt kostar arbetet, lagstiftni­ngen och byråkratin pengar. Mycket pengar.

VI BEHÖVER INTE mer EU, vi behöver ett närmare och effektivar­e EU.

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT ??
Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden