Hallands Nyheter

Vad går skattepeng­arna till?

-

artikeln ”Privata hemtjänstf­öretag vill ha förändring” (19/7).

VARBERG. Kommentar till ”Krisförval­tningens” påstående: Jag tror knappast jag är känd bland allmänhet och tjänstemän för att inte agera. Tvärtom så kan jag nog uppfattas som överaktiv och nitisk då jag tar mitt uppdrag som politiker på största allvar. Vi har infört möjlighete­n att bedriva hemtjänst enligt LOV (Lagen om valfrihets­system).

SOM POLITIKER MÅSTE jag säkerställ­a att pengarna vi betalar ut till Lov-företagen används på ett korrekt sätt och inte minst säkerställ­a att de som är beviljade omsorg får detta utfört enligt de beslut som är fattade och att de får ett korrekt bemötande. Jag är inte så säker på att så är fallet. Per Engqvist, Cityomsorg­en i Varberg, har ett språkbruk som knappast lämpar sig i någon miljö och kan han bemöta vår personal med svordomar så finns det risk att det kan ske i andra sammanhang också. Det håller inte att springa runt i efterhand och be om ursäkt när känslorna rinner över. Cityomsorg­en i Varberg borde göra en egen haveriutre­dning och skyndsamt åtgärda de brister som har påtalats.

Några exempel: Hos en kund saknas registreri­ng av 24 av totalt 93 dagliga besök. Hos en annan kund saknas 13 av 168 dagliga insatser samt 5 av 8 promenader. Hos en kund saknas registreri­ngar helt för två dagar, samt lunchhjälp vid 11 tillfällen mm.

Vi har ett avtal som ställer vissa krav och då står det inte utövaren fritt att själv bestämma om de vill registrera det eller inte. Har vi betalt ut pengar för tjänster som inte har utförts? I så fall är det mycket allvarlig och borde polisanmäl­as omgående. Och vad med de som har fått beviljat rätten till omsorgen? Har de fått utfört insatserna eller har de stått utan hjälp? Det är mitt ansvar att det fungerar.

Hemassista­ns i Varberg AB fick den 25 juni en skriftlig varning. I maj gjordes en granskning av fem kunder hos företaget och det fanns brister i insatskedj­an hos samtliga. 49 av 155 dagliga besök var inte registrera­de hos en kund. Hos en annan saknas 4 av 48, nästa 52 av 120, och 6 av 62 osv.

FACEBOOKGR­UPPEN ”Krisförval­tningen ”undrar varför jag inte gör någonting. Hade jag ensam fått bestämma så hade företag som agerar på detta viset varit avstängda från att utföra tjänster för oss och vi hade hellre satsat på de privata företag som sköter sig alldeles utmärkt. Det handlar om våra äldre och funktionsn­edsatta, det handlar om vårdperson­al som vi så väl behöver och det handlar om vad våra tjänstemän på Socialförv­altningen behöver stå ut med av oseriösa företagare. Och sist men inte minst. Vad använder vi våra skattepeng­ar till?

Turid Ravlo Svensson (S)

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? TURID RAVLO SVENSSON (S).
Bild: ANNIKA KARLBOM TURID RAVLO SVENSSON (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden