Hallands Nyheter

Bedragare utnyttjar foderbrist

- TOVE GONTRAN

Extrem värme och torka har lett till många problem. Bland annat bedragare, som försöker sälja foder till desperata djurägare.

Värmen och torkan har orsakat foderbrist för djuren. Varbergs ridskola går nu ut med en varning om en blufförsäl­jare av hö. I en Facebookst­atus på ridskolans sida skriver de att en försäljare, som uppger sig heta Joakim Johansson, har försökt sälja hö i deras namn. Han vill ha betalt via Swish och lämnar ridskolans organisati­onsnummer.

– Annonsen verkar vara borttagen nu. Jag har aldrig varit med om denna typ av bedragare innan. Men det är sådan foderkris och hästmännis­kor verkar panikslagn­a, säger Per Wigermo, delägare i ridskolan.

EN HANDFULL PERSONER skriver i kommentare­rna under statusen att de också haft kontakt med bluffsälja­ren. Anläggning­en har möjlighet att göra sitt eget foder och har på så vis säkrat sina djur. Men de säljer inte till andra.

”Det är sådan foderkris och hästmännis­kor verkar panikslagn­a.”

PER WIGERMO, delägare i ridskolan

Har du något tips till hästägare som vill få tag i foder?

– Släng ut krokar överallt. Om du känner till någon som har gräs stående ta kontakt så att detta blir utnyttjat. Det är så pass ansträngt att vi måste ta hand om det som annars är skräp.

LANTBRUKAR­NAS RIKSFÖRBUN­DS regionordf­örande i Halland, Anders Richardsso­n, vittnar också om den enorma bristen på grovfoder (bland annat hö), som drabbar både nötkreatur och hästar.

– Normalt sätt så odlar lantbrukar­na själva och privata hästägare har ofta sina leverantör­er. Men eftersom det är slut överallt så kan det dyka upp bedragare. Betala inte i förskott! uppmanar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden