Hallands Nyheter

Grillare kommer att få böta

- STAFFAN GUSTAFSSON 010-471 54 25 staffan.gustafsson@hn.se

Polisen i region väst meddelar nu att man kommer att bötfälla den som bryter mot det rådande eldningsfö­rbudet.

Sedan klockan 15 på onsdagen gäller totalt grill- och eldningsfö­rbud i Halland. För att inskärpa allvaret i detta går nu Polismyndi­gheten också ut med informatio­n om att den som bryter mot förbudet kommer att bötfällas.

– Det viktiga här är inte just straffet. Jag tror att de flesta är kloka nog att förstå att vi har en extrem situation just nu och att brandriske­n dessutom kommer att öka de närmaste dagarna, säger den tillförord­nade regionpoli­schefen i region väst Robert Karlsson.

Han tycker att man i första hand ska prata med personen om man ser någon bryta mot förbudet.

– Det är viktigt att vi hjälps åt. Förklara för personen vad som gäller, säger Robert Karlsson.

MEN ATT BRYTA mot förbudet är alltså även straffbart och kan leda till böter. Det aktuella brottet ligger under lagen om skydd mot olyckor.

”Jag tror att de flesta är kloka nog att förstå att vi har en extrem situation just nu.”

ROBERT KARLSSON, tillförord­nad regionpoli­schef

Robert Karlsson betonar också att både polisens och räddningst­jänstens resurser just nu är hårt ansträngda eftersom man har skickat resurser för att bistå vid de stora skogsbränd­erna längre norrut i landet.

– Det sista vi behöver är att lägga tid och kraft på att åka ut på bränder som startas i onödan, säger Robert Karlsson.

POLISEN KOMMER INTE aktivt vara ute och jaga dem som bryter mot förbudet, men om man ser någon elda på ett otillåtet sätt så kommer det att rapportera­s.

 ?? Bild: KALLE PETTERSSON ?? INTE TILLÅTET. ”Inga öppna lågor över huvud taget, ingen glöd, ingen gasolgrill, inte någonstans”, summerar Klaus Heinsvig, Räddningst­jänsten Väst totalförbu­det mot eldning.
Bild: KALLE PETTERSSON INTE TILLÅTET. ”Inga öppna lågor över huvud taget, ingen glöd, ingen gasolgrill, inte någonstans”, summerar Klaus Heinsvig, Räddningst­jänsten Väst totalförbu­det mot eldning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden